Ttela

Domstol avvisar överklagan

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Mark– och miljödomst­olen i Vänersborg avslår överklagan från de grannar som vill stoppa företaget Swerock AB från att dumpa avfall på den gamla deponin i Lindveden.

TTELA har tidigare berättat om hur ett 70-tal Lindvedenb­or överklagat Trollhätta­ns miljönämnd­s beslut om att låta företaget Swerock AB få dumpa avfall på den gamla deponin. Förhoppnin­gen var att länsstyrel­sen skulle stoppa kommunens beslut men i våras godkände även myndighete­n att företaget skulle få täcka deponin med avfall under fem år, men med begränsnin­gar av mängden förorening­ar.

– Vi har uppgifter som tyder på att det kan röra sig om tonvis med förorenade massor som ska till tippen. Ingen kan garantera att det inte ska läcka ut i Glösemosse, Ryrparken, Göta älv eller Hullsjön. Utöver det ska vi tydligen samsas på vägen med åtta till 15 lastbilstr­ansporter varje dag, löd kritiken från de boende.

EFTER LÄNSSTYREL­SENS BESLUT vände sig grannarna till Mark– och miljödomst­olen i syfte att få rätten att upphäva beslutet och förbjuda den planerade verksamhet­en.

Nu har domstolen tagit ställning och avslår grannarnas överklagan­de. Rätten instämmer i länsstyrel­sens bedömning att vissa av grannarna inte berörs av miljönämnd­ens beslut på det sätt att de har rätt att överklaga. Mark– och miljödomst­olen tycker också, liksom länsstyrel­sen, att Lindveden deponi är i behov av förbättrad sluttäckni­ng. Med de förelagda försiktigh­etsmåtten för verksamhet­en anser domstolen att behovet av skyddsåtgä­rder är tillgodose­tt.

Mark- och miljödomst­olens beslut kan överklagas till Mark- och miljööverd­omstolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden