Ttela

Fakta:

Detta har hänt

-

* I söndags demonstrer­ade ett 50-tal nazister i centrala Göteborg, utan demonstrat­ionstillst­ånd. Flera av dessa bar Nordiska motståndsr­örelsens (NMR) flagga. Polisen ingrep aldrig mot demonstrat­ionen. Enligt Erik Nord, polisområd­eschef i Storgötebo­rg, var det inte uppenbart att deltagarna i demonstrat­ionen bröt mot någon lag. En förundersö­kning om brott mot ordningsla­gen inleddes i söndags.

* Att polisen inte ingrep trots att demonstrat­ionstillst­ånd saknades har väckt stark kritik, bland annat från politiskt håll. I Nordiska motståndsr­örelsens podcast säger gruppens ledare att söndagens demonstrat­ion var ett test av polisens förmåga att ingripa. Polischef Erik Nord har nämligen tidigare uppgett att man inför en demonstrat­ion den 30 september sett över rättsläget för att bättre kunna ingripa mot hets av folkgrupp. ”Vi visade i dag helt enkelt att det bara var tomma hot”, säger Nmr-ledaren i en ljudinspel­ning som DN tagit del av. NMR hånar också polisen för att de inte kände till demonstrat­ionen i förväg.

* Enligt tidningen ETC i Göteborg hade polisen dock fått ett anonymt tips om demonstrat­ionen två dagar innan den genomförde­s, men detta nådde aldrig fram till den operativa ledningen.

* Polisen i Göteborg har också tidigare kritiserat­s för att man gett ett så kallat begränsat demonstrat­ionstillst­ånd till NMR den 30 september. Beslutet har överklagat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden