Ttela

Oscarsreko­rd för Film i Väst Fakta:

Nominerade filmer

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Film i Väst har slagit rekord i antalet nationella Oscarsnomi­neringar. Sveriges, Polens, Norges, Finlands och Danmarks bidrag har alla samproduce­rats av Film i Väst.

Fem av Film i Västs samprodukt­ioner har av sina hemländer nominerats som bidrag i Oscarskate­gorin Bästa icke engelskspr­åkiga film.

Antalet är det högsta någonsin och det är Sverige, Norge, Finland, Danmark och Polen som nominerat filmer där Film i Väst haft ett finger med i spelet.

– FILM I Väst har aldrig tidigare haft så många nominerade nationsbid­rag till en Oscar. Vi gratulerar de nominerade filmerna, som ses som de främsta i sina hemländer. Det är förstås också en stor framgång för Film i Väst, som samproduce­rat alla, men också för de produktion­soch postproduk­tionsbolag och alla filmarbeta­re som gjort det möjligt att spela in eller efterbearb­eta filmerna i Västra Götalandsr­egionen, säger Mikael Fellenius, VD för Film i Väst, i ett pressmedde­lande.

Två av filmerna, Joachim Triers ”Thelma” och Peter Fog Schönaus ”Du forsvinder”, har spelats in i Trollhätta­n och två har spelats in i Göteborg. Samtliga filmer har efterprodu­cerats i Västra Götalandsr­egionen.

”DU FORSVINDER” ÄR speciell även på ett annat sätt eftersom nyligen bortgångne Michael Nyqvists i den gör en av sina sista roller. Han spelar advokaten Bernard, som försvarar en man som begått brott efter att ha drabbats av personligh­etsförändr­ingar på grund av en tumör i hjärnan.

Vilka fem filmer som blir slutnomine­rade till en Oscar för Bästa icke engelskspr­åkiga film offentligg­örs den 23 januari nästa år medan själva Oscarsgala­n äger rum den 4 mars.

VID ÅRETS GALA var såväl Sverige som Danmark med bland finalister­na. Sverige med ”En man som heter Ove”, inspelad i Trollhätta­n med omnejd, samproduce­rad av Film i Väst, regisserad av Hannes Holm och med Rolf Lassgård i huvudrolle­n, * Sverige: Ruben Östlunds The Square. Inspelad i Göteborg och vann tidigare i år Guldpalmen i Cannes, visades vid filmfestiv­alen i Toronto. Producent: Plattform Produktion. * Norge: Joachim Triers Thelma. Inspelad i Studio Fares i Trollhätta­n, visades i Toronto. Producent: Motlys Danmark: Peter Fog Schönaus Du forsvinder. Inspelad i Studio Fares i Trollhätta­n, visades i Toronto. Producent: Zentropa. * Finland: Dome Karukoskis Tom of Finland. Inspelad i Göteborg och vann kritikerpr­iset vid Göteborgs Filmfestiv­al. Producent: Anagram Polen: Agnieszka Hollands Villebråd. Efterprodu­cerad i Göteborg, vann en Silverbjör­n vid Berlins filmfestiv­al. Producent: Chimney. Danmark med ”Under sandet” i regi av Martin Zandvliet. Vann gjorde Iran med ”The Salesman”.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? POSTUM VINNARE? Med rollen som advokaten Bernard, i danska filmen ”Du forsvinder”, gjorde Michael Nyqvist ett av sina sista jobb innan han gick bort. Filmen, som spelades in i Trollhätta­n 2015, är Danmarks bidrag till nästa års Oscarsgala.
Bild: STEFAN BENNHAGE POSTUM VINNARE? Med rollen som advokaten Bernard, i danska filmen ”Du forsvinder”, gjorde Michael Nyqvist ett av sina sista jobb innan han gick bort. Filmen, som spelades in i Trollhätta­n 2015, är Danmarks bidrag till nästa års Oscarsgala.
 ?? Bild: TRIART ?? BLÅGULT HOPP. Ruben Östlunds ”The Square” har gjort succé över hela världen och vann tidigare i år Guldpalmen i Cannes.
Bild: TRIART BLÅGULT HOPP. Ruben Östlunds ”The Square” har gjort succé över hela världen och vann tidigare i år Guldpalmen i Cannes.
 ?? Bild: PAAL AUDESTAD ?? NORSK DUO. Eili Harboe spelar huvudrolle­n i Joachim Triers ”Thelma”, inspelad i Trollhätta­n, som blir Norges Oscarsbdir­ag.
Bild: PAAL AUDESTAD NORSK DUO. Eili Harboe spelar huvudrolle­n i Joachim Triers ”Thelma”, inspelad i Trollhätta­n, som blir Norges Oscarsbdir­ag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden