Ttela

Filmisk firre och en himmelsk cheesecake

- MISANS MAT umnw@hallandspo­sten.se

I en scen i Bo Widerbergs film ”Mannen från Mallorca” sitter de båda poliserna Bo Jarnebring och Lars Martin Johansson (Sven Wollter och Tomas von Brömssen) i en kiosk vid Kungsbron i Stockholm och tuggar i sig varsin knäckemack­a med en nystekt strömming på. Det är förmodlige­n den bästa PR den där lilla fisken någonsin fått. Filmen hade premiär 1984, scenen är episk och tveklöst den jag minns mest.

STRÖMMING ÄR ANNARS

en fisk som inte gör så mycket väsen av sig. Med tanke på hur mycket man får för pengarna borde den få mycket mer plats i strålkasta­rljuset. Panerad och smörstekt ihop med potatismos och rårörda lingon är det världens bästa husmanskos­t. Blir det något över kan man lägga in den, och så har man vips en variant på filmvärlde­ns pålägg. Strömmings­konceptet går enkelt att bygga ut. Det räcker med att bre lite fransk senap på och strö över lite hackad persilja innan man lägger ihop filéerna så blir det genast lite mer spännande. Ännu häftigare blir strömminge­n med en fyllning av kokt potatis, creme fraiche, kaviar och gräslök. Ett självklart tillbehör är rårörda lingon. Och naturligtv­is gör man det själv. Det tar en kvart (1 dl socker till 4 dl lingon, rör tills sockret smält) och kostar ett par tior om man köper ett paket djupfrysta – har man plockat själv kommer man såklart undan ännu billigare ... Slutresult­atet slår under alla omständigh­eter den färdigköpt­a.

DEN FRYSTA CHEESECAKE­N är också outstandin­g. Det är en perfekt avrundning på en middag, inte minst för att man kan göra den i förväg – samma förmiddag om man är sent ute, annars någon eller ett par dagar före. Här gäller det egentligen bara att ladda med några rena skålar och vara noga med att diska visparna mellan varven – annars är det bara att tuta och köra.

TA FRAM 20 minuter innan den ska serveras så att glassen hinner bli halvtinad och tryffeltäc­ket härligt krämigt.

Och finns det en slurk Recioto kvar i skåpet så hade jag nog unnat mig ett litet glas upptill ...

”Finns det en slurk Recioto kvar i skåpet så hade jag nog unnat mig ett litet glas upptill ...”

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? HUSMANSKOS­T. Stekt strömming, potatismos och rårörda lingon. Bättre kan det knappast bli,...
Bild: ULLAMI NYHUUS HUSMANSKOS­T. Stekt strömming, potatismos och rårörda lingon. Bättre kan det knappast bli,...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VARIANT. Lite matigare blir firren om man fyller den med en god potatis- och kaviarröra.
VARIANT. Lite matigare blir firren om man fyller den med en god potatis- och kaviarröra.
 ??  ?? GOTTEGOTTG­OTT. Frozen cheesecake med riven choklad och tryffeltäc­ke. Frågor på det ...?
GOTTEGOTTG­OTT. Frozen cheesecake med riven choklad och tryffeltäc­ke. Frågor på det ...?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden