Ttela

Stekt strömming med fyllning

-

4 PERS

ca 600 g strömmings­filé salt och peppar 1 dl grovt rågmjöl (hälften ströbröd/vetemjöl går också bra)

Kaviarfyll­ning: 2 små kokta potatisar ½ dl kaviar, gärna Drott 1 dl creme fraiche ½ dl finhackad gräslök eller dill

Senapsfyll­ning: 3 msk fransk senap 3 msk finhackad dill

Gör så här: Rör ihop kaviarelle­r senapsfyll­ningen (eller varför inte göra båda!). Bred fyllning på hälften av strömminga­rna. Salta och peppra på de övriga och lägg sedan ihop dem två och två till strömmings­flundror. Vänd i grovt rågmjöl och stek i smör på inte alltför hög värme. Stek sedan tills fisken är genomstekt och har fått fin färg, räkna med att det tar 3–4 minuter på varje sida.

Cheesecake med riven choklad och tryffeltäc­ke

300 gram Philadelph­iaost 3 äggulor 1 dl strösocker ½ msk vaniljsock­er 3 äggvitor 3 dl grädde 200 gram riven mjölkchokl­ad 8–10 digestivek­ex 50 gram smält smör

Chokladtry­ffel: 200 gram mjölkchokl­ad ½ dl grädde 3 msk smör Gör så här: Kör digestivek­exen i en matberedar­e tills det bara är små smulor. Blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en rund form med avtagbara kanter där du först klämt fast ett bakplåtspa­pper i botten (då är det enklast att få kakan att lossna). Ställ in i kylskåpet i 15 minuter så det hinner stelna. Riv mjölkchokl­aden på grova sidan av rivjärnet. Separera äggulor från äggvitor i olika skålar.

OBS! Det är viktigt att äggviteskå­len är riktigt ren och torr, annars går det inte få vitorna att bli tillräckli­gt fluffiga och fasta. I en annan skål blandar du äggulor med philadelph­iaost, vaniljsock­er och socker. Rör ihop till en slät smet. Vispa sedan grädden till ett ganska hårt skum. Fortsätt med äggvitorna (du vet att du gjort rätt när du kan hålla bunken upp och ner utan att äggvitorna trillar ur). Vänd försiktigt ner äggsmeten och grädde i äggvitevis­pet. Gör samma sak med den rivna chokladen tills den helt blandat sig. Häll upp smeten i formen, täck med plastfolie och ställ in i frysen. Låt stå ett par timmar innan du gör tryffeln. Bryt eller skär chokladen, i mindre delar. Lägg dem i en skål. Hetta upp grädden och smöret i en kastrull tills det precis når kokpunkten, häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills tryffeln är alldeles slät. Låt chokladsme­ten svalna några minuter innan du brer den över cheesecake­n. Låt stå i frysen i minst sex timmar – helst över natten. Ta fram 15–20 minuter innan den ska serveras.

 ??  ?? PRISVÄRT. Strömming är en billig råvara – panerad och stekt blir den en klassisk maträtt.
PRISVÄRT. Strömming är en billig råvara – panerad och stekt blir den en klassisk maträtt.
 ??  ?? LYXFIKA. En bit frozen cheesecake kan i detta fall lätt bli två...
LYXFIKA. En bit frozen cheesecake kan i detta fall lätt bli två...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden