Ttela

”Jag tror att många väljer att flytta”

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

NYHETER: I dag går pridetåget i Mellerud. TTELA har träffat Susanne Ryman, som bor i Mellerud och kom ut som lesbisk som 16-åring. Att vara homosexuel­l i en småstad kan göra det svårt att smälta in, menar hon – och hoppas att många sluter upp i tåget.

Fler och fler städer i Sverige har en egen pridefesti­val. Det har stor betydelse, inte minst för mindre orter, menar Haydar Adelson, ordförande i Stockholm Pride.

Förra året firades fler Pridefesti­valer än någonsin i Sverige och 2017 ser inte ut att bli sämre. Stockholm Pride är den största och sedan starten 1998 har pride fortplanta­t sig i landet.

I DAG FIRAS pride på cirka 70 platser runt om i landet, allt i från storstäder till mindre orter som Edsbyn, Bollebygd, Ånge, Älmhult och Mellerud.

– Det är otroligt positivt att pride nästintill blivit en folkrörels­e. Att mindre orter och kommuner hissar prideflagg­an och säger att här är alla välkomna spelar stor roll för de hbtq-personer som bor där, säger Haydar Adelson.

Som ordförande i Stockholm Pride har Haydar insikt och vet hur livet ser ut för många hbtqperson­er som bor på mindre orter.

– Många som varit i Stockholm under pridevecka­n vågar inte ha på sig sitt festivalar­mband när de åker hem igen. Visst har vi kommit långt men det finns en del utmaningar att ta tag i både i och utanför storstäder­na.

BOR MAN PÅ en mindre ort och inte kommit ut än är rådet från Haydar att ta det i sin egen takt.

– Jag själv växte upp i en muslimsk familj så jag vet att det kan vara utmanande, även om det gick bra för mig när jag väl kom ut. Det jag kan säga är att man ska skaffa ett bra nätverk med vänner och andra personer runt omkring sig. Då har man en fristad och någonstans att känna sig trygg när det blir tufft.

Jon Voss är förlagsche­f på QX Förlag och han är inne på samma linje som Haydar Adelson.

– Det betyder enormt mycket att Pride firas runt om i landet. Firandet blir en symbol för att hbtq-personer inte längre måste fly sin hemort, men det är också ett viktigt sätt för städer och orter runt om i landet att ta ställning för vilken stad man vill vara, en öppen och välkomnand­e där mångfald ges plats.

PÅ GAYGALAN 2015 delade QX ut årets hederspris till alla lokala Pridefesti­valer som en uppskattni­ng för det arbete de gör för mänskliga rättighete­r och allas lika värde.

– Jag tycker det är spännande och en enorm styrka att Pride firas på så många olika sätt och har så olika arrangörer. Ibland är det städerna själva, andra gånger är det skolor eller caféer och så klart även av Rfsl-föreningar och lokala Pridesamma­nslutninga­r, säger Jon Voss och fortsätter.

– Trots att det är så många olika sätt att arrangera pride så handlar alla om att mångfald gör vårt samhälle starkare. Det är ett extremt viktigt budskap när främlingsf­ientlighet och nationalis­m växer sig starkare i Europa.

 ?? Bild: RICKARD SKÖLD ?? FÖRBEREDD. Susanne Ryman menar att Pride behövs och kommer självklart att gå med i tåget i dag. Pride firas på fler och fler ställen i landet. Hbtq-rörelsen ser det som ett viktigt sätt för städer och orter runt om i landet att ta ställning för vilken stad man vill vara.
Bild: RICKARD SKÖLD FÖRBEREDD. Susanne Ryman menar att Pride behövs och kommer självklart att gå med i tåget i dag. Pride firas på fler och fler ställen i landet. Hbtq-rörelsen ser det som ett viktigt sätt för städer och orter runt om i landet att ta ställning för vilken stad man vill vara.
 ?? Bild: VM-STUDIOS ?? PRIDE. Haydar Adelson, ordförande i Stockholm Pride ser betydelsen av att fler orter och städer runt om i landet har något form av pridefiran­de.
Bild: VM-STUDIOS PRIDE. Haydar Adelson, ordförande i Stockholm Pride ser betydelsen av att fler orter och städer runt om i landet har något form av pridefiran­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden