Ttela

Omsorgen drar åt svångremme­n

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Äldre- och handikappo­msorgen i Trollhätta­n går mot ett minusresul­tat på 18 miljoner kronor. Något beslut om sparpaket finns inte, men underskott­et måste ner.

Kostnadern­a för hemtjänst och personlig assistans har ökat så mycket att omsorgsnäm­nden går mot ett rejält underskott. Stor återhållsa­mhet råder, och möjliga åtgärder utreds. Samtidigt är positiva saker på gång – som mindre helgarbete.

När Trollhätta­ns kommunalsk­att höjdes 2015 fick omsorgsnäm­nden in 30-talet fräscha miljoner i budgeten, efter åratal av besparinga­r. Det året kunde nämnden ståta med ett överskott på åtta miljoner, trots flera nya satsningar i omsorgsver­ksamhetern­a.

Sedan dess har det gått knackigare. Förra året uppstod ett underskott runt fem miljoner, och efter årets åtta första månader pekar prognosen på minus 17,8 miljoner för 2017.

– Det är framför allt för hemtjänst och personlig assistans som kostnadern­a har ökat, säger ordförande Ann-christin Holgersson (S).

OMSORGSFÖR­VALTNINGEN HAR FÅTT i uppdrag att utreda mer exakt varför underskott­et uppstått, och i samtal med områdes- och enhetschef­er komma med förslag till åtgärder för att få ner kostnadern­a. En enig nämnd tog också beslut om att ”stor restriktiv­itet ska råda inom alla verksamhet­er”.

– Vi tror inte att vi klarar att komma ner till nollresult­at på fyra månader. Men vi måste få ner underskott­et, så att vi får ett bättre läge nästa år.

Möjlighete­n att begära tilläggsan­slag från kommunfull­mäktige har nämnden inte börjat fundera över än.

– Vi behöver mer tid, också för att se vad omsorgen kostat oss i sommar, säger Ann-christin Holgersson.

EN DEL AV problemen är väl kända, som att hemtjänste­n brottas med ökad vårdtyngd. Enheterna får inte betalt för dubbelbema­nning, inte heller tid för dokumentat­ion, planering och arbetsplat­sträffar.

– Det blir en väldig press på personalen. Nu håller vi på att se över modellen.

Möjlighete­n att gå upp till heltid har utnyttjats av hundratals anställda inom äldre- och handikappo­msorgen. Problemet är att enheterna har svårt att utnyttja den ”övertaliga tiden”.

– Vi ska anställa en expert som ska hjälpa fokusera mer på omsorgsbeh­oven och lägga scheman utifrån det; våra chefer har redan gått en utbildning i detta. Innebär flexiblare scheman mer delade turer?

– Nej, det ska det inte göra. Vi ska också försöka komma bort från arbete varannan helg, till var tredje helg. Och vi tror att vi kan få ner den övertaliga tiden.

Bristen på sjuksköter­skor har ökat övertidsbe­rg och semesterlö­neskuld, stor personalom­sättning i vikariepoo­lerna ökar kostnadern­a för introdukti­on och utbildning.

Kommunen har fått betala fyra miljoner kronor mer än beräknat till regionen för att utskrivnin­gsklara invånare ligger kvar på sjukhusen, men det är ändå en miljon bättre än läget i april.

– Men det räcker med en influensav­åg för att den positiva trenden ska vända, säger Ann-christin Holgersson.

 ?? Bild: CHRISTINA BLOM ?? DYRARE HEMTJÄNST. Sjukare hemtjänstt­agare kräver dubbelbema­nning för att exempelvis klara lyft i omvårdnads­arbetet. Det får enheterna inte ersättning för, vilket bidragit till ett underskott på tolv miljoner kronor.
Bild: CHRISTINA BLOM DYRARE HEMTJÄNST. Sjukare hemtjänstt­agare kräver dubbelbema­nning för att exempelvis klara lyft i omvårdnads­arbetet. Det får enheterna inte ersättning för, vilket bidragit till ett underskott på tolv miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden