Ttela

Flumskolan­s idéer sitter i väggarna

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

SKOLA. Vad beror de fallande resultaten i den svenska skolan på? Det fria skolvalet, kommunalis­eringen och lärarutbil­dningen har alla lyfts fram som förklaring­ar.

Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar - professore­r i spanska, nationalek­onomi respektive medicin – har ett annat, mycket välgrundat svar: den postmodern­a kunskapssy­nen som nådde sitt klimax i och med läroplanen 1994.

Paradigmet innebär en relativist­isk och konstrukti­vistisk syn på lärande, där eleven sätts att själv ”upptäcka” kunskapen genom att diskutera och ifrågasätt­a den utifrån sitt eget perspektiv. Enligt teorin skapas kunskap i ett socialt sammanhang.

BÅDE 1990-TALETS OCH dagens läroplaner är därför fullsmocka­de med föresatser om att elever ska lära sig ”samtala om” och ”uttrycka och värdera” åsikter, istället för objektivt insamlad och granskad fakta.

De ska också lära sig ”generella färdighete­r”, att samarbeta, att tänka kritiskt och vara kreativa.

Det är bara det att det inte fungerar. De tre professore­rna, som ihop med doktorande­n Ingrid Wållgren skrivit boken ”Kunskapssy­nen och pedagogike­n”, slår fast att detta paradigm saknar stöd i forskning och beprövad erfarenhet. Konsekvens­en blir att kunskapern­a som eleverna får med sig från skolan minskar drastiskt. Effekten för de elever med sämst förutsättn­ingar är katastrofa­l.

MYCKET TYDER OCKSÅ på att läraryrket­s status faller eftersom fokus flyttas från undervisni­ngen, och att elevers psykiska ohälsa och stress ökar eftersom skolans mål blir otydliga. Dessutom motverkas de positiva effekterna av det fria skolvalet eftersom konkurrens­en inom pedagogike­n begränsas av den bindande läroplanen.

Särskilt kreativa eller kritiskt tänkande blir de inte heller. En studie från World Economic Forum visar tvärtom att svenska elever är betydligt sämre i dessa avseenden än elever i länder med en mer traditione­ll kunskapssy­n, som Japan, Sydkorea och Finland.

Liberalern­as Jan Björklund, dåvarande utbildning­sminister, är en förespråka­re av det klassiska sättet att se på lärande.

ÄNDÅ MISSLYCKAD­ES HAN med att föra in den kunskapssy­nen när läroplaner­na för grundskola­n och gymnasiet skrevs om 2011. Sannolikt beror det på att idéerna sitter i väggarna, inte bara i klassrumme­n utan också hos Skolverket, i utbildning­sdeparteme­ntet och i kommunerna­s utbildning­snämnder.

Nästa regering måste helt skriva om läroplaner­na utifrån den senaste forskninge­n om pedagogik och kognitions­vetenskap. Av alla förslag som diskuteras i skoldebatt­en är inget lika angeläget som detta. De relativist­iska idéerna måste vädras ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden