Ttela

Låt brandkåren rädda liv

- KRISTINA SPARRELJUN­G generalsek­reterare Hjärt-lungfonden PER NORDBERG hjärtläkar­e och forskare vid Karolinska institutet MIKAEL ROHMÉE insatsleda­re, Södra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nd

Idag drabbas 27 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Utan förvarning upphör hjärtats pumpförmåg­a, och när hjärnan inte tillförs syresatt blod förlorar de drabbade medvetande­t och slutar att andas. En bra dag överlever två av dem. Plötsligt hjärtstopp är en av våra vanligaste dödsorsake­r, ofta med akut hjärtinfar­kt som bakomligga­nde orsak. Även om många av de drabbade är äldre så berövas närmare 500 svenskar varje år möjlighete­n att uppleva sin 35-årsdag. Det är fler än antalet som dör i bilolyckor eller bränder.

Genom forskninge­n får vi ständigt ökad kunskap och fler liv kan räddas. Utveckland­et av hjärtstart­are och tekniker för att skydda hjärnan genom nedkylning har bidragit till att antalet överlevare femdubblat­s – år 2000 räddades 110 personer till livet, 2015 var siffran 586.

Forskninge­n har även definierat den viktigaste faktorn för överlevnad: Tid. Efter ett hjärtstopp ökar risken att dö med tio procent för varje minut utan behandling. Samtidigt har ambulanser­nas responstid ökat sedan 1990-talet, och landstinge­ns tidigare målsättnin­g om åtta minuter från larm till ankomst är långt borta. I Västra Götaland var mediantide­n under 2015 nästan 14 minuter vid prio 1-larm.

För att korta tiden till första räddningsi­nsats har Hjärt-lungfonden finansiera­t SAMS, Saving more lives in Sweden, en studie där brandkåren utrustats med hjärtstart­are och larmats samtidigt som ambulans vid misstänkta hjärtstopp. Den treåriga studien genomförde­s i Västra Götaland och åtta andra län.

RESULTATET AV SAMS är lika tydligt som hoppingiva­nde. I de län där brandkåren larmades vid hjärtstopp var mediantide­n till första räddningsi­nsats en minut kortare än i övriga län, och överlevnad­en en månad efter hjärtstopp­et ökade med hela 23 procent. En motsvarand­e ökning i hela landet skulle innebära att över hundra liv räddas varje år.

Vi måste göra allt vi kan för att de som drabbas av hjärtstopp ska få mer tid att leva. Därför uppmanar vi de landsting som medverkat i SAMS att fortsätta låta brandkåren ingripa vid plötsligt hjärtstopp, och att övriga landsting ska följa deras exempel. Vi uppmanar också Sveriges Kommuner och Landsting att verka för att modellen införs i hela landet. Människors chans till överlevnad ska inte bero på var de bor.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT ?? INGRIPA. Brandkåren borde få fortsätta ingripa vid hjärtstopp, skriver debattörer­na.
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT INGRIPA. Brandkåren borde få fortsätta ingripa vid hjärtstopp, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden