Ttela

Ville jobba på falska lärarbetyg

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Den 40-årige mannen ville jobba som lärare i Sverige och skickade efter sina betyg från hemlandet. Men här anses betygen vara falska och mannen har dömts av tingsrätte­n i Vänersborg för brukande av falsk urkund.

Mannen är bosatt i Vänersborg tillsamman­s med sin familj. Han har i förhör berättat att han kom till Sverige för fyra år sedan. Innan han tvingades att fly från hemlandet ska han ha arbetat som lärare i tio år.

Vid flykten hann han inte få med sig viktiga papper som betyg. Väl i Sverige bad han släktingar som var kvar att hämta dokumenten från universite­tet där han utbildades mellan 1999 och 2003.

Mannen skickade sedan examensbev­iset vidare till svenska Universite­ts- och högskolerå­det för att få det granskat vad gäller äkthet och kvalitet. Rådets granskare konstatera­de att den inskickade kursplanen innehöll en blandning av kurser, många stavfel och att stämplarna inte stämmer överens med underteckn­ades roll.

Universite­t har också svarat att mannen aldrig studerat hos dem. Mannen, som hela tiden förnekat brott, anser att universite­tets förnekelse handlar om att hans hemland är så korrumpera­t att det krävs pengar för att de säga annat. Och om det skulle vara så att hans examensbev­is inte är äkta så är detta universite­tets fel.

Tingsrätte­n anser att mannen är överbevisa­d och på torsdagen dömdes han för brukande av falsk urkund till villkorlig dom och dagsböter på totalt 4 300 kronor. Han har fram till 12 oktober på sig att överklaga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden