Ttela

Ten blir park

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

”Jag vill förstärka och ta upp det gamla så att växterna harmoniera­r med huset” HANS WALLMANDER stadsträdg­årdsmästar­e

Ginkgo biloba, Platan, Tulpanträd, Hängbok, Syren och Magnolia sättas i jorden.

– Ginkgo biloba är ett tempelträd och det ska vara ett bra och tåligt träd att ha i stadsmiljö­er, tittar man närmare på bladen så ser de ut som sammansatt­a barr och de växer nästan in på huvudstamm­en. Det ser ut som ett lövträd men det är ett barrträd, säger Hans Wallmander.

TRÄDET SÄGS VARA världens äldsta bevarade träd. Redan vid dinosaurie­rnas tid ska det ha funnits olika arter av Gingko, men i dag finns bara arten Gingko biloba kvar och växer bland annat i Japan och Kina.

– Man skulle kunna säga att det blir en halvbotani­sk park mitt i staden, säger Wallmander.

Små informatio­nsskyltar kommer sättas upp i parken för att ge besökarna mer fakta och informatio­n om träden och växterna.

– Tanken är att man ska kunna besöka museet för att sedan gå ut i parken och lära sig ännu mer, säger Hans Wallmander.

Gula bänkar och äldre gatlyktor, som i övriga Plantaget, ska placeras ut. Kommunen har också tillverkat ett äldre cykelställ.

ARBETET MED AULAN, eller brödrosten, som den också kallas, har också påbörjats. Bågarna har målats och kommer så småningom att belysas liksom det i dag befintliga magnoliatr­ädet. En cirkelform­ad grusplan i parken ska kunna användas för utställnin­gar eller andra kulturarra­ngemang.

I nästa vecka sätts lökar i marken och i november planteras några av träden. Parken väntas vara klar i slutet av november, men det blir först till våren och sommaren som Vänersborg­s nya park står i blom.

 ??  ?? park med flera annorlunda och spännande träd och växter. Arbetet är i full gång och parken väntas vara klar om
park med flera annorlunda och spännande träd och växter. Arbetet är i full gång och parken väntas vara klar om

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden