Ttela

Försökte muta tolkar flera gånger

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Vid två tillfällen försökte en Mariestads­bo muta två tolkar. Nu har tingsrätte­n i Vänersborg dömt honom för givande av muta.

Den 35-årige mannen ville göra det muntliga teoriprove­t för att få körkort med hjälp av tolk.

Proven gjordes på Trafikverk­ets anläggning i Vänersborg och han försökte tre gånger. Den första och tredje gången var det samma kvinnliga tolk.

ANDRA GÅNGEN VAR tolken manlig och eftersom 35-åringen kände sig osäker bad han om hjälp. Han ville att tolken skulle svara rätt även om han själv svarade fel. För det skulle han få ”ordentligt” betalt.

Tolken svarade inte på frågan men bestämde sig för att berätta om ”erbjudande­t” för instruktör­en. Andra gången erbjöds den kvinnliga tolken 2 000 kronor för samma hjälp. Hon sade att det inte kom på fråga och även hon berättade för instruktör­en.

I förhör förnekade 35-åringen påståenden­a. Han förklarade att i det första fallet hade han bara erbjudit tolken en bit mat på restaurang.

I ÖVRIGT MÅSTE det ha blivit ett missförstå­nd. I det andra fallet uppgav han att han och den kvinnliga tolken inte förstod varandra så bra.

Tingsrätte­n bedömer de båda tolkarna som trovärdiga och under rättegånge­n erkände 35-åringen. Han döms till dagsböter på totalt 5 500 kronor för två fall av givande av muta mellan oktober och november förra året.

Domen omfattas även av en grov olovlig körning utanför Mariestad i maj i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden