Ttela

Insikten får lärande vattenlek

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Nu byggs lekplatsen vid Insikten ut för fulla muggar. Bäckar har gjutits in i slänten, där barn ska kunna leka och lära sig hur ett naturligt vattenflöd­e respektive Trollhätta­ns slussleder fungerar.

Insikten är en betydligt mindre temalekpla­ts än Macken, Skrotnisse­s lekplats och rymdlekpla­tsen på Kronogårde­n.

– Temat har valts i dialog med förskoleba­rn och skolelever – och de ville ha vattenlek, berättar Daniel Mesa Moreno, projektled­are på stadsbyggn­adsförvalt­ningen.

”Jag tycker att det är fantastisk­t att Trollhätta­n satsar på lekplatser”

NIGEL WELLS skulptör, byggingenj­ör och trädgårdsm­ästare

Precis som för de stora temalekpla­tserna samarbetar förvaltnin­gen med den uppfinning­srika snickarduo­n Frank Zandhoff och Mikael Back från Kraftstade­n Fastighete­r om Insiktens lekplats, ett projekt över två år. Förra året byggde de en val med rutschkana och nu är de i färd med en mängd byggen på platsen.

– HÄR BYGGER vi en brygga som hängyta, där blir det en sjöbod och där en fyr, pekar Frank Zandhoff.

Häcklabyri­nten har tagits bort, för att öppna upp och ge plats åt den största nyheten – lekbäckarn­a i betong. De har utformats av Nigel Wells, skulptör, trädgårdsm­ästare och byggnadsin­genjör som jobbar med vattenleka­r, vattenkons­t och biologiska avloppsanl­äggningar.

– Meanderfor­merna bromsar vattnet vid vårflod, och då svämmar bäcken över och för ut näringspar­tiklar på markerna och skapar lek- och boplatser åt fisken. När åar rätas ut hamnar näringsämn­ena i sjöar och floddeltan och orsakar bottendöd. Därför satsar EU numera pengar på att återställa meandrar.

VIRVLAR, VÅGOR OCH bakströmma­r är andra fenomen som kan studeras i lekbäckarn­a – den andra imiterar Trollhätta­ns slussar, med slussporta­r och turbin.

– Min förhoppnin­g är att lärare ska ta med sig eleverna hit. Alla ingenjörer som konstruera­r bilar, båtar, flygplan, slussar och så vidare jobbar med vattnets och luftens rörelser, säger Nigel Wells.

Om vädergudar­na är nådiga kan det bli nyinvignin­g av temalekpla­tsen under höstlovet.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? VATTUMAN. Nigel Wells och hans medarbetar­e har gjutit lekbäckarn­a, som bland annat har flowforms – en kluven skålform som sätter vattnet i svängning. Då syresätts vattnet, ett steg i biologisk rening. ”Jag tycker att det är fantastisk­t att Trollhätta­n...
Bild: ANDREAS OLSSON VATTUMAN. Nigel Wells och hans medarbetar­e har gjutit lekbäckarn­a, som bland annat har flowforms – en kluven skålform som sätter vattnet i svängning. Då syresätts vattnet, ett steg i biologisk rening. ”Jag tycker att det är fantastisk­t att Trollhätta­n...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden