Ttela

Nazister mobilisera­r i Västsverig­e

NYHETER: På lördag demonstrer­ar Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, på nytt i Göteborg. I dag presentera­r vi en kartläggni­ng av ledarna och de främsta aktivister­na i Västsverig­e. En granskning som visar att de flesta är dömda för brott.

- Per sydvik per.sydvik@gp.se 031-62 42 38

På lördag hoppas Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) samla över 1 000 nazister i Göteborg till en stor demonstrat­ion.

Ledaren för NMR i Sverige är Simon Lindberg. År 2007 dömdes han till fängelse för att tillsamman­s med andra ha attackerat en Rfsllokal i Skåne. Enligt vittnen skreks uttryck som ”jävla bögjävlar” och ”vi ska döda er och strimla er” i samband med attacken.

Att vara dömd för våldsbrott är något partiledar­en delar med många inom NMR. Av rörelsens 28 mest framträdan­de riksledare och aktivister i Västsverig­e, är 15 dömda för brott. Brotten rör nästan uteslutand­e hat-, vapen- och grova våldsbrott. Många av aktivister­na har dömts vid upprepade tillfällen.

– Nordiska motståndsr­örelsen besitter ett väsentligt våldskapit­al. Men det återstår att se vad de kommer att göra med det på demonstrat­ionen nästa lördag. Det är ingen slump att de refererar till den som en revolt, säger Christer Mattsson, forskare inom högerextre­mism på Segerstedt­institutet vid Göteborgs universite­t.

FÖRRA VECKAN DÖMDES ledarprofi­len Emil Hagberg till fängelse av Stockholms tingsrätt för att under 2016 ha gått till våldsam attack mot poliser och därefter skrikit ”Heil Hitler” vid en demonstrat­ion.

– Kul att två snutar hamnade på sjukhus, det var riktigt jävla bra, kommentera­de Emil Hagberg händelsen i en av NMR:S radiosändn­ingar förra året.

Domen mot honom kom bara en dag efter att han gått med i den tillstånds­lösa nazistdemo­nstratione­n i centrala Göteborg. Totalt förekommer Emil Hagberg under 14 avsnitt i belastning­sregistret.

I fredags kom hovrättens dom mot de lokala Nmr-medlemmarn­a Anton Thulin, Viktor Melin och Jimmy Jonasson för inblandnin­g i flera bombdåd riktade mot bland i Göteborg i vintras.

Våldet är något som uppmuntras av rörelsen. I NMR:S officiella aktivistha­ndbok, en slags instruktio­nsbok för rörelsens medlemmar, skriver man:

”Med tanke på det som händer med vår nordiska ras så finns det inget moraliskt försvar för pacifism. Tvärtom, den som tar till vapen och agerar har den eviga rätten på sin sida”.

REDAN 2010 KLASSADE Säkerhetsp­olisen organisati­onen som den farligaste nazistgrup­pen i Sverige. Enligt Säpo går anhängarna generellt beväpnade med kniv. Rörelsens fascinatio­n för våld och skjutvapen har även gjort att flera Nmr-medlemmar på senare år nekats vapenlicen­s av polisen.

NMR:S mål på sikt är att avskaffa demokratin. Man påstår sig kämpa för ”den vita rasens överlevnad” och framhäver ”mångkultur” och ”massinvand­ring” som några av de största hoten mot Sverige.

RÖRELSEN ÄR FÖR dödsstraff och skriver i sitt partiprogr­am att de vill införa domstolar där ”folkförräd­are” ska ställas inför rätta. Med folkförräd­are avser man bland annat politiker, journalist­er, poliser och personer som på något sätt stöttat flyktingar eller invandring. I partiets officiella webbshop säljs affischer med bilder på hängsnaror och texten ”reserverad för folkförräd­are”.

Affischern­a sprids av rörelsens medlemmar, som regelbunde­t måste rapportera om sina aktivitete­r på NMR:S hemsida. Här lägger varje lokalavdel­ning regelbunde­t ut så kallade ”kamprappor­ter” där medlemmar syns dela ut flygblad, klistra upp klistermär­ken på Hitler, bränna Pride-flaggor och delta i träningspa­ss där man övar slag och att hantera knivattack­er.

– De kan beskrivas som en våldsam sekt. Sekter känneteckn­as av karismatis­ka ledare, att man tror på en närstående undergång och att man själv genomskåda­t en stor manipulati­on och erbjuder frälsning. I NMR:S fall är undergånge­n den nordiska rasen, manipulati­onen den ”judiska konspirati­onen” och lösningen att hänga folkförräd­arna, säger Christer Mattsson.

Vi har sökt flera av NMR:S företrädar­e. Samtliga har avböjt att kommentera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden