Ttela

Vi behöver en bred skatterefo­rm

SKATTER. Det är fortfarand­e inte tillräckli­gt lönsamt att gå från bidrag till arbete. Dessutom finns många andra märklighet­er i skattesyst­emet. Sverige behöver en skatterefo­rm.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

När någon går från bidrag till arbete gör samhället en dubbel vinst: minskade bidrag och ökade skatteintä­kter. Men hur fördelas den vinsten mellan staten och individen?

Svaret är att staten, inte helt oväntat, roffar åt sig merparten: 86 procent för någon som väljer mellan att ta ett jobb med en lön på 22 000 kronor i månaden, eller att få A-kassa på 17 900 kr.

DEN PERSONEN TJÄNAR 4 100 kr på att börja arbeta medan staten gör en vinst på 24 800 kr när man räknar ihop de minskade bidragen och de ökade skatteintä­kterna.

Detta beskrivs i tankesmedj­an Timbros rapport “Hur mycket lönar det sig att arbeta i Sverige?” som en “deltagande­skatt”. Begreppet är ytterligar­e en pusselbit när det gäller att kartlägga skatter och bidrag för att se om de ökar eller minskar incitament­en för att arbeta, och om de skapar trösklar eller inlåsnings­effekter på arbetsmark­naden.

SOM DETALJ KAN den verka liten, men den bör sättas i ett större sammanhang. Sverige är i behov av en bred skatterefo­rm som kan luckra upp några av de låsningar som råder på området, och som kan skapa långsiktig­a regler både för skattebeta­lare och företag.

Exempel på saker att se över saknas inte. Alliansens jobbskatte­avdrag var mycket framgångsr­ikt vad gäller att öka incitament­en för arbete och att minska kostnaden för att anställa, men resultaten ifrågasätt­s i debatten närmast reflexmäss­igt av de rödgröna.

Ränteavdra­gen är en av de största orsakerna till den skenande bostadsmar­knaden och en stor risk för den finansiell­a stabilitet­en.

DE FLESTA INSER nog att avdraget borde fasas ut medan räntorna är låga, men bara Vänsterpar­tiet driver på i frågan.

Sverige är också ett av de länder i världen där högre utbildning lönar sig sämst, enligt OECD. Marginalef­fekterna för försörjnin­gsstödet och vissa andra bidrag är också alldeles för höga.

En blockövers­kridande reform kan ta ett helhetsgre­pp över sådana frågor och utforma lösningar som gynnar hela ekonomin. Historiskt har Sverige varit bra på att fram den typen av uppgörelse­r, även i låsta lägen. Nu är det dags igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden