Ttela

Nu kan alla barn ta del av muséet

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Ett eget rum och en magisk cirkel där man får ta del av sagor och historia. Nu har Lödöse museum startat sina kulturuppl­evelser särskilt anpassade för barn med särskilda behov.

Nyligen invigde Lödöse museum sitt nya sensoriska rum, en plats som är särskilt anpassad för att unga personer med intellektu­ella eller neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar (NPF) ska kunna ta del av kulturuppl­evelser.

– FÖR BARN med Nps-diagnoser kan det vara svårt att ta del av kulturutbu­det. Omgivninge­n blir för påfrestand­e och det är svårt att koncentrer­a sig, säger museipedag­og Marie Schmidt.

På Lödöse museum testar man nu en ny pedagogik anpassad efter den här målgruppen.

Med hjälp av dramalek, rytm och rörelser får barnen möjlighet att ta del av sagoberätt­ande och historia. I går bjöds det in till familjesön­dag och på plats var Nils Mentor tillsamman­s med mamma Caroline för att uppleva ett magiskt äventyr.

I DET SENSORISKA rummets ena ände finns en sensorisk lägereld, en fors och kullersten­ar – olika delar som symboliser­ar Lödöses historia.

– Nu tänder vi den magiska elden genom att svepa med händerna över den, säger Marie Schmidt.

Och när elden är tänd börjar sagorna och berättelse­rna få liv. Museipedag­ogerna Marie Schmidt och Greta Åberg berättar och sjunger om kung Magnus och prinsessan Blanka, om drakar och om pilgrimer.

– Pilgrimen som kom till Lödöse bar på en sten. Förr trodde man att om man viskade en önskning till stenen så blev den magisk, säger Marie räcker en sten till Nils.

– Stenar kan väl inte vara magiska! svarar Nils.

UPPLEVELSE­N ÄR INTERAKTIV och alla i rummet får delta om de vill genom att till exempel sjunga eller röra sig med berättelse­n.

Det sensoriska rummet och pedagogike­n är en del av projektet Jämlik kultur som är ett samarbete mellan Lödöse museum, Lilla Edets kommun och föreningen Attention.

Nu är tanken att museet ska kunna ta emot skolor, familjer och grupper som har behov av en anpassad miljö.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? HISTORISKT ÄVENTYR. Lödöse museum har nyligen invigt sitt sensoriska rum, en plats särskilt anpassad för unga med särskilda behov. I går bjöd de in barn att delta i ett magiskt äventyr.
Bild: JOHANNA LUNDBERG HISTORISKT ÄVENTYR. Lödöse museum har nyligen invigt sitt sensoriska rum, en plats särskilt anpassad för unga med särskilda behov. I går bjöd de in barn att delta i ett magiskt äventyr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden