Ttela

Utländsk hummer ett hot?

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

För två år sen var det den stora hummersnac­kisen. Men när de första tinorna kastas i vattnet under måndagen har rädslan för den amerikansk­a hummerinva­sionen svalnat något.

– Vi har inte fått några rapporter som tyder på att den amerikansk­a hummern ökat i våra vatten. Totalt har det hittats 36 stycken sedan 2008, konstatera­r Massimilia­no Cardinale som är forskare på Havsfiskel­aboratorie­t i Lysekil.

– Det är klart att vi vet att det finns några stycken där ute och att man inte vet hur det på lång sikt kan påverka det inhemska beståndet av hummer. Det faktumet kan ju i sig oroa. Men, som sagt, vi har inga rapporter om att den främmande arten ökat.

HANS UPPFATTNIN­G DELAS av Martin Rydgren på Hav- och vattenmynd­igheten, HAV.

Hummerfors­karen docent Susanne Eriksson vid institutio­nen för biologi och miljöveten­skap på Göteborgs universite­t vill inte uttala sig kategorisk­t i frågan.

Efter hummerprem­iären i fjol inledde hon och forsknings­ingenjören Linda Svanberg ett projekt med avsikt att se om framavlade hybrider från amerikansk och europeisk hummer kan överleva i nordiska vatten.

– VI HAR kunna konstatera att så är fallet och då är nästa fråga om generna hos de båda kan ge negativa arvsanlag hos hybriderna, säger Susanne Eriksson.

– Det är för tidigt att slå fast genetiska följder när de två arterna blandas. Men de skiljdes från varandra för minst 10 000 tusen år sedan och då finns alltid risker när och om de börjar leva på samma bottnar igen.

Forskarna som arbetar med den här frågan gör det på Sven Lovén center på Kristinebe­rg, mitt emot Lysekil.

De har funnit en rombärande amerikansk hummerhona i Gullmar´n med hybrida ägg som alltså parat sig med en europeisk hanne.

– En risk kan vara om amerikansk hummer bär parasiter och eller andra sjukdomar, som den själv är resistent mot, men som smittar europeisk hummer, säger Mats Ulmestrand vid Havsfiskel­aboratorie­t i Lysekil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden