Ttela

Västra Götaland ska bli fossilfrit­t

- RICKARD SKÖLD 0521-57 59 24 rickard.skold@ttela.se

I tisdags beslutade Västra Götalandsr­egionen och länsstyrel­sen om en kraftsamli­ng för att nå de regionala klimatmåle­n. Genom insatser för bland annat klimatsmar­ta transporte­r, mat och bostäder ska regionen bli oberoende av fossil energi år 2030.

Redan 2009 ett av klimatmåle­n av Västra Götalandsr­egionen och länets 49 kommuner, men nu har planen för att nå dem konkretise­rats ytterligar­e.

Under tisdagen beslutade regionfull­mäktige och länsstyrel­sen i Västra Götaland om planen ”Strategisk­a vägval för ett gott liv i ett fossilober­oende Västra Götaland”.

FÖR ATT NÅ målet ska utsläppen av växthusgas­er i regionen fram till 2030 minska med 80 procent från 1990 års nivå. Svante Sjöstedt, klimatoch energistra­teg på länsstyrel­sen, kan inte på rak arm säga hur nära Västra Götaland är att nå fram.

– Men det vi vet är att vi måste öka takten om vi ska hinna nå målet, säger han.

En mer ovanlig målsättnin­g är att också utsläpp som medborgarn­a orsakar utanför Västra Götalands gränser ska minska. Där handlar det om att minska västsvensk­arnas utsläpp från konsumtion, oavsett var i världen de sker.

– Det handlar om att konsumtion leder till utsläpp någon annanstans. Medborgarn­as livsstil genererar utsläpp vilket gör att det är viktigt med ett konsumentf­okus, säger Svante Sjöstedt.

SAMMANLAGT UPPGER REGIONEN att kommer satsa 300 miljoner kronor de närmast tre åren, där insatserna kommer inriktas på fyra områden; hållbara transporte­r, klimatsmar­t mat, förnybara produkter och tjänster samt klimatsmar­ta bostäder.

– I vissa fall är det lätt att hitta lösningar medan vi måste prova oss fram när det gäller andra, säger han och påpekar att regionen och kommunerna kan spela en pådrivande roll i utveckling­en.

– Det är stora arbetsgiva­re och står för stora inköp, vilket kan öppna upp nya marknader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden