Ttela

Nya fritidsgår­den har öppnat

VÄNERSBORG: MÖTESPLATS FÖR UNGA PÅ TORPAGÅRDE­N

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Sjunga och spela in musik, spela pingis eller tv-spel. I den nyöppnade fritidsgår­den på Torpa kan unga samlas för att hitta på roliga grejer eller bara umgås.

Det är fredag kväll och fritidsgår­den Torpagårde­n har precis öppnat för kvällen. I cafédelen står fritidsled­are Andreas Skogsberg och mixar blåbär och yoghurt till smoothies.

NÅGRA KILLAR HAR redan tagit plats i sofforna som står uppställda på scenen i ena änden av lokalen, där man kan spela fifa.

– Vill du höra mitt beat som jag gjort?

Nebi Gjurakovci sitter framför datorn i musikstudi­on. Runt honom sitter Mathilda Bedemo, Becka Andreasson och Ennis Gjurakovci. Vid mikrofonen rappar Ali Kathem.

– Nu får Mathilda sjunga! Hon är nästa Rhianna, säger Nebi.

Mathilda Bedemo tar plats vid micken och sjunger Ed Sheerans låt Happier.

– Det här stället räddar mina dagar. När jag inte har något att göra går jag hit och rappar eller skriver låttexter, säger Ennis Gjurakovci.

FRITIDSGÅR­DEN, SOM HUSERAR i Torpaskola­ns aula, hade invigning i mitten av september men efter att lokalen renoverats smygöppnad­e den redan under sommaren.

– Det här är rena guldgruvan! Det betyder så mycket att ha någonstans att vara. Tidigare hade vi en källarloka­l på 50 kvadratmet­er och den rymde inte mer än 30 personer, säger fritidsled­are Ylli Tasholli.

Han nämner också problemen med skadegörel­se på Sportcentr­um och att en del ungdomar under perioder har tenderat att samlas där.

– Nu hoppas vi att vi kan se fram emot bättre tider. Vi samarbetar med Ungdomshus­et och hittar på aktivitete­r tillsamman­s. Fältarna brukar också komma förbi här.

Torpagårde­n har öppet på torsdag-, fredag- och lördagskvä­llar. På plats den här fredagen finns även Polarna från Vänersborg­s kommun.

– Vi är ute varje fredagskvä­ll. Vi brukar vara ute bland ungdomar och samarbetar med de olika ställena som har med unga att göra, säger Peter Landin.

Inför att fritidsgår­den skulle öppna har en styrelsegr­upp med ungdomar fått vara med och önska hur lokalen skulle utformas. Fernando Zekic var en av ungdomarna som deltog i arbetet.

– Vi var en grupp som diskuterad­e vad vi ville skulle finnas här. Sedan hade vi möte med kommunen där vi fick framföra det och de lyssnade på oss, berättar han.

NU FINNS NYTT café på plats och gott om grejer att underhålla sig med – tv-spel, pingisbord, musikstudi­on och brädspel.

– Vi är jättenöjda med hur det blev. Det är kul att vara här och träffa kompisar och personalen är jättebra, säger Fernando Zekic.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? NYRENOVERA­D LOKAL. Under våren har Torpaskola­ns aula renoverats och nu har den nya fritidsgår­den öppnat. I den nybyggda cafédelen serverar fritidsled­are Andreas Skogsberg fika.
Bild: JOHANNA LUNDBERG NYRENOVERA­D LOKAL. Under våren har Torpaskola­ns aula renoverats och nu har den nya fritidsgår­den öppnat. I den nybyggda cafédelen serverar fritidsled­are Andreas Skogsberg fika.
 ??  ?? GÖR MUSIK. Den nya musikstudi­on är uppskattad av Nebi Gjurakovci, Becka Andreasson och Ennis Gjurakovci.
GÖR MUSIK. Den nya musikstudi­on är uppskattad av Nebi Gjurakovci, Becka Andreasson och Ennis Gjurakovci.
 ??  ?? PINGIS. Matilda Bedemo testar pingisbord­et.
PINGIS. Matilda Bedemo testar pingisbord­et.
 ??  ?? MATCH. Fernando Demiri och Armando Redzepi i en pingismatc­h.
MATCH. Fernando Demiri och Armando Redzepi i en pingismatc­h.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden