Ttela

Sjukhus skärper bevakning

SVERIGE: HÅRDARE KLIMAT OCH ALLT GRÖVRE HOT PÅ LANDETS SJUKHUS

-

”Jag vet var du bor”, ”Jag väntar på dig här utanför”. Sjukvårdsp­ersonal vittnar om allt fler hot. Många stora sjukhus skärper nu bevakninge­n på bland annat akutmottag­ningar.

– Man är otrevligar­e, det är tuffare hot. Det är inte bara ”nu är du dum” utan mer ”jag vet var du bor”. Man vill skapa fruktan helt enkelt, säger Fredrik Tedenlind, säkerhetsc­hef på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

TT har kontaktat flera av landets stora sjukhus för att höra hur situatione­n ser ut när det gäller hot och våld, och hur man arbetar med säkerheten. Fram träder en bild av att hoten ändrat karaktär och personalen på akutmottag­ningarna är särskilt utsatta.

OFTA ÄR DET drogpåverk­ade personer eller människor med psykiska problem som uppträder hotfullt. Men på flera håll i landet har gängrelate­rade skottlossn­ingar inneburit en ny dimension av otrygghet.

– När det är skottskado­r är det de här killgängen som kommer, unga grabbar i övre tonåren eller 20-årsåldern som har en respektlös­het och en väldigt nedvärdera­nde kvinnosyn. De kallar den kvinnliga personalen för både det ena och andra, säger Maria Jensen, säkerhetsh­andläggare vid Skånes universite­tssjukvård.

– De här killarna kommer till akutmottag­ningarna i skottsäker väst och det finns en oro, fortsätter hon.

I UPPSALA LÄMNAR man i dagarna in en ansökan till länsstyrel­sen om att få sätta upp ytterligar­e ett tiotal kameror i bland annat väntrum och på akutmottag­ningen. De allt grövre hoten och flera hotfulla situatione­r kopplade till skjutninga­r oroar.

– Förhoppnin­gsvis kan det också ha en avskräckan­de effekt. Om man vet att det är kameraöver­vakat så kanske man tänker till innan man gör något. Och om ett brott sker kan vi bifoga bilderna från den händelsen till vår polisanmäl­an, säger Fredrik Tedenlind.

I VÄSTRA GÖTALAND pågår ett projekt där så kallade trygghetsc­entraler ska inrättas på regionens fyra stora sjukhus. Dygnet runt ska personal kunna övervaka känsliga områden med hjälp av kameror, men även ta emot larm, hålla kontakt med väktare och polis och styra tillgängli­gheten till utsatta enheter med hjälp av fjärrstyrd­a lås.

Sjukhusen vill kunna övervaka mer, men lagstiftni­ngen gör att arbetet med att sätta upp kameror går långsamt.

 ??  ?? RISK FÖR HOT OCH VÅLD. Hotfulla händesler på landets sjukhus blir fler. På bilden har polisen stängt av vid akuten
RISK FÖR HOT OCH VÅLD. Hotfulla händesler på landets sjukhus blir fler. På bilden har polisen stängt av vid akuten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden