Ttela

Hoten har blivit vardag på sjukhusen

- CARL CATO TT

Könsord och hot är vardag för många som arbetar inom sjukvården. – Mest obehagligt är situatione­r där folk har knivskurit eller skjutit varandra. Det kommer kanske 50 personer och man har ingen aning om vem som har gjort vad, säger akutsjuksk­öterskan Linn Löfgren Vretare.

Chock, rädsla, maktlöshet. Människor som kommer till en akutmottag­ning är inte alltid rationella. Det är lätt att ta ut sin frustratio­n över personalen.

Linn Löfgren Vretare, sedan tre år sjuksköter­ska på akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, tycker att det är viktigt att börja i den insikten. För det är vanligt att patienter eller deras anhöriga säger hotfulla saker.

– Man blir kallad för könsord och folk ska anmäla en hit eller dit. Men det finns de som går längre och säger att de ska döda en. Jag tar det inte helt seriöst, säger hon.

FÖR MÅNGA SOM arbetar i vårdyrken har hot om våld blivit vardag. Fredrik Sörman är ambulanssj­ukskötersk­a i Skaraborg och har 25 års erfarenhet i yrket. Han tycker att hoten har blivit allt vanligare.

– Attityden är helt klart förändrad. Det här har ju inte hänt över en natt, utan det smyger sig på och till slut blir man nästan lite immun, säger han.

Sedan händer det saker som inte kan beskrivas som hot. Som när en patient medvetet försökte smitta Linn Löfgren Vretares kollega med blodsmitta. Stenar som kastas mot ambulanser och blåljusper­sonal. Knivskärni­ngar och skjutninga­r som följs av att stora gäng som kommer in på akuten med skottsäkra västar.

FÖR PERSONALEN INNEBÄR osäkerhete­n en extra oro. Finns det en våldsam gärningsma­n bland de anhöriga? Linn Löfgren Vretare har själv varit med om liknande situatione­r vid knappa tiotalet tillfällen.

”Man blir kallad för könsord och folk ska anmäla en hit eller dit. Men det finns de som går längre och säger att de ska döda en.” LINN LÖFGREN VRETARE

Sjuksköter­ska

– Om jag läser att något har hänt så tänker jag på det när jag går till jobbet för det blir ju min arbetsdag. Det tror jag inte är nyttigt för en. Det är inte nyttigt att tänka på vad man ska möta på akuten innan man är där.

Fredrik Sörman har själv aldrig mötts av stenkastni­ng, men varje gång han läser om vinande stenar återkommer han till samma tanke:

– Kastar man en sten mot polis, brandbil eller ambulans, då kastar man en sten mot hela samhället.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? HOT I VARDAGEN. ”Om jag läser att något har hänt så tänker jag på det när jag går till jobbet för det blir ju min arbetsdag”, säger sjuksköter­skan Linn Löfgren Vretare som arbetar på akuten i Uppsala.
Bild: JESSICA GOW/TT HOT I VARDAGEN. ”Om jag läser att något har hänt så tänker jag på det när jag går till jobbet för det blir ju min arbetsdag”, säger sjuksköter­skan Linn Löfgren Vretare som arbetar på akuten i Uppsala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden