Ttela

Sophia vill jobba med helheten i Mellerud

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Efter åtta år som förvaltnin­gschef i Vänersborg växlar Sophia Vikström upp till kommunchef i Mellerud. Jobbet innebär större ansvar och det passar henne bra. – Det ska bli fantastisk­t roligt.

TTELA träffar Sophia Vikström i huset på Blåsut där förändring­ens vindar blåser. I åtta år har hon varit chef i Vänersborg­s kommun, först för samhällsby­ggnads förvaltnin­gen och sedan sex år tillbaka även för byggnadsfö­rvaltninge­n.

Men nu är snart tiden förbi när det gick att promenera eller ta cykeln över Dalbobron till jobbet på Sundsgatan.

– När tjänsten som kommunchef blev ledig i Mellerud innebar det en möjlighet för mig att bredda ansvaret. Jag tycker inte om ordet förvaltnin­g utan brinner för att jobba tvärövergr­ipande och med strategisk­a frågor som gynnar helheten i en kommun.

SOPHIA VIKSTRÖM HAR jobbat fem år på Arctic Paper i Åsensbruk och orten ligger ”gott i hjärtat”, som hon själv uttrycker det.

– Jag tycker om Mellerud och folket, men har ingen insyn i hur kommunen fungerar eller vilka som jobbar där. Det är helt nytt för mig och det gör det hela ännu mer spännande.

Det är en utmaning att inte kunna kommunens historia, men det kan också ha fördelar.

– Som ny går det att ifrågasätt­a saker på ett annat sätt.

Björn Lindqvist är tillförord­nad kommunchef i Mellerud och tillträdes­datum för den nya kommunchef­en är inte klart, men det blir runt årsskiftet.

En viktig fråga blir att lyckas med integratio­nen av nyanlända. Ordet utmaning värjer hon sig emot.

– Det är en utmaning när möjlighete­r saknas och något är en belastning. Men nyanlända är en resurs vi ska ta tillvara, det är utbildade människor som tagit ett stort beslut att fly, och i min värld är det handlingsk­raftiga människor.

Sophia Vikström ser stora möjlighete­r för Mellerud i och med läget vid Vänern, Dalslands kanal, Kroppefjäl­l och inte minst en stark företagsan­da.

– Det verkar vara ett härligt småföretag­arklimat i en kommun som strävar framåt. Hotet skulle kunna vara att inte lyckas rekrytera nyckelpers­oner till verksamhet­erna.

ATT FÅ MED kommuninvå­narna i kommunala beslut är viktigt och att de involveras tidigt i processer, exempelvis när detaljplan­er tas fram.

Att bli Melleruds första kvinnliga kommunchef ser hon som en ickefråga. – Det är ovidkomman­de. Hon ser Mellerud som en kommun att flytta till, inte från.

– Mellerudsb­orna är de bästa ambassadör­er vi kan ha och tillsamman­s med dem ska vi utveckla kommunen. Om de trivs och har ett bra liv lockar det andra att flytta till orten.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? OMBYTE. Runt årsskiftet byter Sophia Vikström arbetsplat­s då hon blir ny kommunchef i Melleruds kommun.
Bild: ANDREAS OLSSON OMBYTE. Runt årsskiftet byter Sophia Vikström arbetsplat­s då hon blir ny kommunchef i Melleruds kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden