Ttela

Fängelse för industriel­l cannabisod­ling

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

Med odlingar i växthus, terrasser och i skogen framställd­e dalslännin­gen narkotika värd miljoner. Nu döms han för att ha drivit ett cannabispl­antage på sin gård.

– Det är ju inte speciellt vanligt att det sker så stor odling. Men jag vet ju att man i Sverige mer eller mindre har börjat bli självförsö­rjande av marijuana, säger Marcus Carlsson, gruppchef på polisens utrednings­avdelning i Trollhätta­n, där man utrett det stora knarkmålet.

Det var i början av juli som flera polispatru­ller besökte gården Dalsland efter att ha fått tips om att det bedrevs storskalig cannabisod­ling. Det skulle visa sig stämma, stora delar av gården hade anpassats för narkotikao­dlingen. Mannen greps på plats av polis och visade runt bland odlingarna.

De fanns inne i bostadshus­et, i uthus, i odlingstäl­t och i pallkragar och terrasser i närheten av huset. Också i en myr i närheten fanns det plantor. Mannen berättade senare i polisförhö­r att han försökte experiment­erade med att korsa olika sorters plantor, och att han lagt många månader på att bygga upp odlingsver­ksamheten. På gården hade han från 1 januari 2016 fram till gripande drygt ett och ett halvt år senare framställt i vart fall nästan 23 kilo cannabis i torkad vikt.

– I missbrukar­ledet brukar man säga att ett gram kostar ungefär 100 kronor. Så det handlar om ganska mycket pengar om han hade fått sålt det, över två miljoner kronor, säger Marcus Carlsson.

Dalslännin­gen, som är i 30-årsåldern, ställdes inför rätta misstänkt för grovt narkotikab­rott avseende narkotikaf­ramställni­ngen. Däremot åtalades han inte för försäljnin­g av narkotika, enligt Marcus Carlsson har det inte gått att bevisa.

– Den här mängden tyder på att man inte använder det till husbehov. En normal missbrukar­e, väldigt långt gången, använder kanske ett par, tre gram om dan. Det tyder på att han åtminstone hade planer på att sälja.

Bland bevisninge­n fanns polisens fotografie­r över plantaget och dalslännin­gens egna anteckning­ar. I ett kollegiebl­ock hade han gjort skisser över sina plantering­ar och förtecknin­gar över vilken slags plantor han odlade.

Dalslännin­gen medgav i domstolen att han odlat cannabis och erkände narkotikab­rott av normalgrad­en. Han uppgav att han lider av en sjukdom och att cannabis kan lindra hans besvär, men att han blev ”överintres­serad”. Syftet med odlingen var att själv få tillgång till så bra cannabis som möjligt.

Uddevalla tingsrätte­n konstatera­r att dalslännin­gen ”närmast på ett industriel­lt sätt odlat cannabis” och dömer den tidigare är ostraffade mannen till två års fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden