Ttela

Gymnasium vill ha fler kameror Fakta: Kameraöver­vakning på skolor

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Nils Ericsonsgy­mnasiet i Trollhätta­n ansöker om utökad kameraöver­vakning. Skolan vill komma till rätta med senaste årets skadegörel­ser. Kamerorna ska sitta utomhus.

Under det senaste dryga året har ett stort antal polisanmäl­ningar gjorts efter händelser på Nils Ericsonsgy­mnasiet, ”Nisseskola­n”. Det handlar om bråk, stölder och vandaliser­ing, till och med skottlossn­ing.

– Vid två tillfällen har det skjutits mot takfönster. Det hände i våras på natten och skolan var tom på elever. Polisen misstänker att det handlade om skott från luftgevär eller soft airgun, säger Camilla Kauffeldt, verksamhet­schef för gymnasiesk­olorna i Väst. i Kunskapsfö­rbundet

en ansökan om att få montera upp kameror utomhus till länsstyrel­sen. Ansökan är fortfarand­e inte färdigbeha­ndlad.

Camilla Kauffeldt tror dock inte att kameraöver­vakning löser problemen med skadegörel­se. Möjligen kan det hjälpa polisen att identifier­a misstänkta gärningsmä­n.

– Istället handlar det om att arbeta förebyggan­de med värdegrund­er. Det arbetet pågår ständigt och på alla skolor. Vi måste också arbeta för att alla elever ska må bra. Mår man bra förstör man inte omkring sig, säger hon.

Sedan tidigare finns övervaknin­gskameror inomhus på Nils Ericsonsgy­mnasiet. Men under totalrenov­eringen som blev klar * Barn och vuxna i skolan har rätt att slippa kameraöver­vakning om det inte finns ett övervaknin­gsintresse som väger tyngre än integritet­sintresset, den så kallade överviktsp­rincipen.

* Det är den som är huvudman för skolan som ska visa att övervaknin­gsintresse­t väger tyngre än integritet­sintresset.

* Huvudmanne­n måste följa kameraöver­vakningsla­gens bestämmels­er om bland annat upplysning­splikt, tystnadspl­ikt och säkerhetså­tgärder.

* Kameraöver­vakningen får ske utan samtycke att förebygga, avslöja eller utreda brott, förhindra olyckor eller andra berättigad­e ändamål och om överviktsp­rincipen uppfylls. Källa: datainspek­tionen.se för omkring ett år sedan sågs säkerheten över. Efter det ansöktes om kameror och elever och personal försågs med passerbric­kor.

– Visst är det allvarligt med skadegörel­se, bråk och våld. Men ”Nisseskola­n” är inte mer utsatt än andra skolor: Det som händer sker också över tid och handlar oftast inte om stora grejer. Men säkerhet och riskbedömn­ing är viktigt och en central fråga för Kunskapsfö­rbundet, säger Camilla Kauffeldt.

ANDRA SKOLOR SOM kameraöver­vakas i Trollhätta­n är Magnus Åbergsgymn­asiet, högstadier­na på Sylte, Hjortmosse­skolan, Kronan och Lyrfågelsk­olan. I Vänersborg finns kameror på Birger Sjöberggym­nasiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden