Ttela

”Fotboll socialiser­ar en som människa”

JUBILAREN: FÖRBUNDSKA­PTENEN HAR ALLTID VARIT EN LEDARFIGUR

- LENA WREEDE/TT

Det är en bit in i september och Janne Andersson befinner sig i spanska Fuengirola. Trots att det är en ledig dag tummar han inte på sina rutiner vilket bland annat omfattar en längre morgonprom­enad.

– Jag tänker mycket bättre när jag går, så vi kan göra intervjun under tiden, säger han.

I DRYGT ETT ÅR har han haft rollen som förbundska­pten för landslaget­s herrar i fotboll. Ett uppdrag som varar fram till 2020. Som sin första uppgift har han att leda Sverige till världsmäst­erskapen i Ryssland nästa sommar. Hittills har det gått hyfsat. I skrivande stund ligger Sverige på en andra plats i gruppspele­t. I nästa match ska laget möta Luxemburg hemma på Friends Arena i Stockholm.

– Det är väldigt spännande nu. Vi har fortfarand­e en god chans att ta oss till VM. Det är jätterolig­t.

I nästan hela hans liv har fotbollen haft en central plats. Som ung hemma i Halmstad spelade Janne Andersson för Alets IK och beskrevs som en duktig målskytt. Men som 18-åring började han träna klubbens damlag och på det spåret har det fortsatt.

UNDER ÅREN HAR han gjort 19 allsvenska säsonger som tränare och totalt 496 allsvenska matcher. 2015 ledde han IFK Norrköping till Smguld och korades samma år till Årets tränare i Sverige.

– Jag har alltid haft med mig någon form av ledaregens­kaper. Så var det även i skolan. Det var ganska självklart att jag skulle bli tränare.

Sedan starten har det gått nära fyra decennier och mycket har förändrats. Fotbollen har blivit snabbare och spelarna starkare och bättre, förklarar han.

– Tekniken har också utvecklats. Förut spelade lagen i stort sett likadant och de som hade de bästa spelarna vann. I dag är det mer olika spelstilar. Har du förändrats också?

– Jag hoppas att jag har utvecklats med fotbollen. Sedan har jag nog blivit bättre på att hantera resultaten, även om jag fortfarand­e är en ganska dålig förlorare, haha. Men har man hållit på så mycket som jag har gjort och förlorat så mycket måste man till slut lära sig det. Annars går det inte att fortsätta.

– Men min drivkraft är ju att vinna fotbollsma­tcher. Så även om jag blivit bättre på att hantera förluster kan det fortfarand­e brinna till rejält.

Läktarvåld och uppgjorda matcher är bara en del av den kritik som riktas mot fotbollen. Men förbundska­pten Janne Andersson menar ändå att det är världens bästa sport. – Det är enkelt att spela, det behövs egentligen bara en boll. Att man gör det tillsamman­s i ett lag socialiser­ar en som människa.

LÄKTARVÅLD, BRÅK MELLAN supportrar och uppgjorda matcher – fotbollens goda rykte har tidvis naggat i kanten. Vad skulle Janne Andersson säga är sportens mest positiva delar?

– Det spelas nästan tusen matcher varje dag i Sverige då det inte händer någonting. Men när det händer något blir det rubriker. Så vill vi ju inte ha det. Fotbollen ska stå för något annat. För fotboll är världens bästa sport. Det behövs bara en boll, en yta och några som vill spela. Man kan lägga ut två jackor som ett mål och det spelas över hela världen.

Att bollen ska sparkas gör att det blir svårare tekniskt än om man skulle kasta den, menar Janne Andersson.

– Det handlar om precision och man kan spela på så många olika sätt. Det finns också en chans för det lilla, svagare laget att slå det stora. Andra sporter är mer förutsägba­ra. Och att man gör det tillsamman­s i ett lag socialiser­ar en som människa.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? GIVET INTRESSE. Fotbollen har haft en central plats i hela Janne Anderssons liv. Först som spelare och sedan 18-årsåldern som tränare.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT GIVET INTRESSE. Fotbollen har haft en central plats i hela Janne Anderssons liv. Först som spelare och sedan 18-årsåldern som tränare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden