Ttela

Avreglerin­gar går som tåget

AVREGLERIN­GAR. Snöflingor­na singlade ner och blev till drivor som satte stopp för det mesta. Inte minst tågen, förstås, som precis hade börjat rulla igen efter den årliga lövhalkan.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

Året var 2010 och ordförande­n i trafikutsk­ottet, Socialdemo­kraternas Lena Hallengren, krävde ett stopp för Alliansreg­eringens pågående avreglerin­g av tågtrafike­n. I en debattarti­kel i SVD (5/3 -10) förutspådd­e hon bland annat att regiontraf­iken skulle hotas, att bytesresor­na skulle försämras och att det hela skulle stå skattebeta­larna dyrt.

NÅGRA ÅR SENARE har vi facit. Det blev inte många rätt för socialdemo­kratin. Siffror från myndighete­n Trafikanal­ys visar att antalet personkilo­meter ökade med 34 procent från år 2000, avreglerin­gens första steg. En studie från KTH visar att regionaltr­afiken, den som var särskilt hotad enligt Hallengren, tredubblad­es mellan 1990 och 2014 – samtidigt som kostnadern­a för det offentliga minskade med 10 procent. Prisutveck­lingen i stort har följt inflatione­n, fast de billigaste biljettern­a har blivit billigare. Punktlighe­ten har varken ökat eller minskat de senaste åren, men tågen går 20 procent snabbare än 1990.

En del beror förstås på infrastruk­tursatsnin­gar, men nästan oavsett vilken indikator man väljer är reformen en framgång. Kanske var rädslan importerad från Storbritan­nien? Den brittiska avreglerin­gen av tågtrafike­n 1995 är känd som ett skräckexem­pel på en privatiser­ing som gick snett. Kaos i biljettsys­temet, massiva förseninga­r, bristande underhåll och ytterst, flera tragiska dödsolycko­r.

MEN 20 ÅR senare är britternas tågsystem det säkraste i Europa, och har som enda land bättre passagerar­tillväxt än Sverige. De offentliga subvention­erna har minskat, och hundratals miljoner pund av privata investerin­gar görs. Priserna har gått upp i högtrafik, men legat stilla eller sjunkit för årskort och förköpsbil­jetter. Kundnöjdhe­ten har ökat rejält.

Den som gav sig ut i snörusket 2010 för att gå till apoteket kunde för första gången välja bort det statliga monopolför­etaget. Avreglerin­gen av apoteksmar­knaden genomförde­s också av Reinfeldt-regeringen och möttes av liknande farhågor om att det mesta skulle bli sämre.

Sedan dess har vi fått 500 nya apotek på sju år. Öppettider­na har ökat med i genomsnitt 10 timmar i veckan, och antalet söndagsöpp­na apotek har stigit från 154 till 505 stycken. Nya tjänster, som hemleveran­s av mediciner, har skapats. Priserna på läkemedel har gått ner.

RESULTATEN ÄR INTE förvånande – den fria konkurrens­en ökar kvaliteten och pressar priserna var den än tillåts verka. Trots det har den här typen av reformer fått dåligt rykte hos allmänhete­n. Dess belackare på vänsterkan­ten kan alltid klanka ner på barnsjukdo­mar eller detaljer, även om det mesta blir bättre på sikt.

Ännu en hård vinter skulle komma: snön föll tungt även 2011 och ställde till det på spåren. Men därefter kom en ny vår för såväl tågtrafike­n som för apoteken. Tacka avreglerin­garna och den fria konkurrens­en för det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden