Ttela

Utmaningar för konsten

- SERENA HOLM ordförande för Konstnärer­nas Riksorgani­sation Region Väst KATARINA JÖNSSON NORLING riksordför­ande för Konstnärer­nas Riksorgani­sation SANNA SVEDESTEDT CARBOO vice riksordför­ande för Konstnärer­nas Riksorgani­sation

Invånarnas möjlighete­r att ta del av profession­ell konst skiljer sig mycket åt i Västra Götalands kommuner. Samma sak gäller barns rätt att själva få skapa. Det visar Årets Konstkommu­ner 2017, en granskning av Konstnärer­nas Riksorgani­sation, som även ger förslag på hur kommunerna kan stärka sin konstverks­amhet.

ÖVER HÄLFTEN AV landets kommuner (54 %) svarar ”ja” eller ”delvis” på frågan om de tillämpar enprocents­regeln för konstnärli­ga gestaltnin­gar, en regel som ger nya konstverk när det byggs fastighete­r och infrastruk­tur i offentliga miljöer.

Av svarande kommuner i Västra Götaland är det Göteborg, Vara, Trollhätta­n, Tranemo, Mölndal, Lerum, Tidaholm, Härryda, Uddevalla, Ulricehamn, Hjo och Bollebygd, visar den rikstäckan­de kommunenkä­t som ligger till grund för Årets konstkommu­ner 2017.

Oavsett i vilken kommun vi bor bör vi som invånare få likvärdig tillgång till konst i våra livsmiljöe­r. När det nu ska byggas ett stort antal nya bostäder i Västra Götaland bör fler kommuner inspireras av Göteborg som investerar minst en procent vid ny-, om- och tillbyggna­tioner i offentlig konst och skriver in enprocents­regeln i markanvisn­ingar så att ansvaret för konstnärli­gt gestaltade livsmiljöe­r delas mellan privata exploatöre­r och allmännytt­iga bolag. På så sätt får kommunen en mekanism som år för år säkerställ­er att våra offentliga rum berikas med existentie­lla och konstnärli­ga kvaliteter.

GRUNDLAGEN (REGERINGSF­ORMEN § 2) slår fast att den enskildes kulturella välfärd ska vara ett av tre grundlägga­nde mål för den offentliga verksamhet­en. Trots det har enbart två av tio av landets kommuner en utarbetad strategi för att skapa en samhällsut­veckling som genomsyras av kultur. Bara en tredjedel av landets kommuner svarar entydigt att de använder sig av Mu-avtalet, det ramavtal som ska garantera konstnärer­na skäliga villkor vid utställnin­gar. Och endast 15 procent av landets kommuner svarar ”ja” på frågan om de har en policy för att garantera konstnärer deras konstnärli­ga frihet.

Granskning­en synliggör utmaningar men också stora utveckling­smöjlighet­er. För att underlätta har Konstnärer­nas Riksorgani­sation samlat goda exempel från hela landet och tagit fram tips och checklisto­r i manualen ”Så kan kommunen kvalitetss­äkra sin konstpolit­ik”. Vi föreslår att kulturförv­altningarn­a i länet tar avstamp i den för att utveckla arbetet med bild- och formkonste­n och att politiker använder den inför budgeten och valet 2018. På så sätt kan kommunerna bli ännu intressant­are att både bo och verka i, och besöka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden