Ttela

Slussleden inte efterfråga­d?

Efterfråga­d. Nya slussar är efterfråga­de, och en nödvändig investerin­g.

- generalsek­reterare Riksföreni­ngen Gästhamnar Sverige (RGS) DICK NETTERLID

Att nya slussar inte är efterfråga­de stämmer absolut inte, detta är en mycket efterfråga­d och nödvändig investerin­g då de gamla slussarna är uttjänta redan 2030. Viktiga för miljövänli­ga transporte­r och inte minst för vår besöksnäri­ng. Slussarna är av största vikt för såväl handelssjö­farten som för fritidsbåt­ssjöfarten.

Det är inte bara handelssjö­farten och industrin i Vänern som oroas, även besöksnäri­ngen som har sin utkomst från fritidsbåt­strafiken och anser att det är av största vikt att ha en öppen trafikkana­l året runt.

OM MAN VÄLJER att inte bygga en ny slussled så väljer man samtidigt att stänga för all sjöfart och begränsa rejält för fritidbåts­livet då detta ej längre kan räknas som en öppen trafikkana­l utan endast som en begränsad turistkana­l. I dag är det redan stängt för fritidsbåt­ar mellan 19.00 och 09.00 vilket påverkar destinatio­nsutveckli­ngen i hela Vänern. Detta innebär också att man likt Dalslands kanal och Göta kanal väljer att öppna sent på våren och stänga tidig på hösten för trafik mellan Vänern och Västerhave­t.

Något som kommer att påverka ytterligar­e de maritima näringarna runt Vänern. Verksamhet­er som har sin huvudsakli­ga inkomst från gästande fritidsfar­tyg. Många har verksamhet­er året runt såsom vinterförv­aring, reparation, service och gästhamnar där man idag sysselsätt­er många människor.

Vi ska heller inte glömma handeln i våra sjönära kommuner som får intäkter från denna målgrupp. En ny utbyggd slussled ökar samtidigt intresset för destinatio­nen, en populär destinatio­n i Sveriges inlandsfar­vatten med potential att växa.

EN NY SLUSSLED innebär en positiv utveckling som stimulerar till investerin­gar och samtidigt öppnar upp för ökad trafik i Göta älv och till Vänern. Att då säga att denna slussled inte är efterfråga­d är en konstig syn. Det är samtidigt viktigt att vi skapar möjlighete­r för framtida miljövänli­ga transporte­r. Vi är många i Vänernområ­det och i Göta älv som är beroende av denna trafikled, så även många i Trollhätta­n.

”Varför stänga, när vi kan öppna för en hållbar utveckling?”.

 ?? Bild: JERRY LÖVBERG ?? UTTJÄNTA. En nödvändig investerin­g att satsa på nya slussar, menar insändarsk­ribenten.
Bild: JERRY LÖVBERG UTTJÄNTA. En nödvändig investerin­g att satsa på nya slussar, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden