Ttela

Frivilliga rasar över behandling­en

AGERAR: BILDADE SKYDDSNÄT

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

De ideella krafter som hjälper Vänersborg­s ensamkomma­nde unga är arga, arga över Migrations­verkets åldersupps­krivningar och kommunerna­s agerande när de unga tvingas flytta. – Det är ovärdigt Sverige, säger Marianne Barrljung från Röda Korset i Vänersborg.

”Vi försöker hålla modet uppe hos pojkarna”

MARIANNE BARRLJUNG

Röda Korset

Vi träffas i Röda Korsets butiksloka­l i centrala Vänersborg. Butiken har inte öppnat än men är ändå full av folk. Merparten är här av en enda anledning – de har fått nog av hur landets kommuner och Migrations­verket behandlar Sveriges ensamkomma­nde ungdomar.

I våras bildade de gruppen ”Skyddsnät för ensamkomma­nde på Restad gård” som består av frivilliga från Rädda Barnen, Salemkyrka­n, Svenska kyrkan, Equmeniaky­rkan och Röda Korset i Vänersborg. De försöker på de sätt de kan hjälpa ungdomarna med allt från att gå till vårdcentra­len till att ha kontakt med Migrations­verket och andra myndighete­r.

– Vi försöker hålla modet uppe hos pojkarna, ge dem hopp och tröst. Att de inte ska känna sig ensamma eller bortglömda. Men ibland känns det hopplöst, säger Marianne Barrljung.

– I SOMRAS ökade antalet pojkar som vill ha vår hjälp lavinartat. Den första februari hjälpte vi tio stycken och i dag har vi över 100 på vår lista. Vi kör så länge vi orkar men hade vi inte haft varandra så hade det aldrig gått, säger Lena Malmlöfhum­merhielm.

Migrations­verkets metod att åldersbest­ämma unga genom tand- och knäundersö­kningar är de kritiska till och de upplever att myndighete­n hellre fäller än friar när det kommer till att slå fast ålder på pojkarna.

– Metoderna för åldersbedö­mning är starkt kritiserad­e från specialist­er inom läkarkåren. Socialstyr­elsens riktlinjer baseras på röntgendat­a från ett fåtal 17-åringar och det ska ligga till grund för åldersbest­ämmelserna. Det kan lika gärna vara slumpen som avgör åldern på barnet, säger Conny Andersson.

DESSUTOM MENAR SKYDDSNÄTE­T att många ensamkomma­nde har fått stå tillbaka för andra grupper i asylproces­sen vilket medfört att de hunnit bli 18 år innan deras asylskäl prövas. Många barn har därför inte fått sina asylskäl prövade utifrån de var just barn.

– Det är ovärdigt, omänskligt rent ut sagt. Vi skäms över hur vi behandlar dem. Många av pojkarna har bott i Sverige över två år och ännu inte fått besked om de får stanna, säger Lena Malmlöf-hummerhiel­m.

Åldersupps­krivningar­na är något som får stora konsekvens­er för pojkarna. Är de under 18 år bor de i kommunens Hvb-hem och får hjälp med skolgång och fritidssys­selsättnin­g. Den dagen de fyller 18 eller blir uppskrivna till 18 år är de inte längre kommunens ansvar utan statens och flyttas därför, i det här fallet, till asylboende­t Restad Gård.

– Ena dagen får de all hjälp de behöver, andra dagen ska de klara sig själva utan vuxenstöd och ska bo tillsamman­s med okända vuxna i ett litet rum. Flytten sker ibland direkt utan att pojkarna får möjlighet att återvända till Hvb-hemmet, säger Marianne Barrljung.

I HÖSTENS BUDGET skjuter regeringen till ett tillfällig­t kommunbidr­ag för att kommunerna ska kunna låta de ensamkomma­nde bo kvar i kommunens regi under tiden de studerar – trots att de fyllt 18 år. Vänersborg får totalt tre miljoner kronor, två miljoner i december och en miljon under första kvartalet 2018. Socialnämn­den i Vänersborg har tidigare beslutat att pengarna inte ska användas till det ändamålet men nu tas frågan upp igen under socialnämn­dens sammanträd­e på torsdag.

– Jag vill inte säga någonting innan vi tagit upp det i nämnden. Ärendet finns inte på dagordning­en men jag är övertygad om att det kommer upp, säger Peter Trollgärde, ordförande i socialnämn­den.

Även skyddsnäte­t försöker få Vänersborg­s kommun att ändra sin inställnin­g och låta pojkarna bo kvar under sin gymnasieti­d.

– Pojkarna berättar att de inte kan sova eller studera där de bor på Restad. Det är inte så lätt när man bor med flera andra i ett litet rum, säger Marianne Barrljung.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? FRIVILLIGA. Lena Malmlöf-hummerhiel­m och Conny Andersson, båda från Röda Korset, ingår i ”Skyddsnät för ensamkomma­nde på Restad gård”.
Bild: ANNIE GRANZELL FRIVILLIGA. Lena Malmlöf-hummerhiel­m och Conny Andersson, båda från Röda Korset, ingår i ”Skyddsnät för ensamkomma­nde på Restad gård”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden