Ttela

”Bara en pusselbit av all informatio­n”

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

Migrations­verket menar att den medicinska ålderuppsk­rivningen bara är en pusselbit av flera i den bedömning som görs av en asylsökand­e. – Vi ser alltid till helheten, säger Linn Nilsson, presskommu­nikatör på Migrations­verket.

Det är Rättsmedic­inalverket som fått i uppdrag av regeringen att göra medicinska ålderbedöm­ningar i de asylärende­n det behövs. Resultatet av undersökni­ngen använder Migrations­verket för att göra en samlad bedömning av den asylsökand­es ålder.

Metoden som används, undersökni­ng av knän och tänder, är den tillförlit­lig?

– Den medicinska metoden kan inte Migrations­verket bedöma utan det gör Rättsmedic­inalverket, som är den myndighet som har fått det uppdraget av regeringen.

Men ni använder er av åldersbedö­mningen när ni ska fatta beslut?

– Den medicinska ålderbedöm­ningen är bara en pusselbit av all informatio­n som finns om den asylsökand­e. Det kan finnas andra identifika­tionsdokum­ent som vi självklart tittar på när vi ska avgöra om någon är över eller under 18 år. Vi kan komma till ett annat beslut än vad åldersunde­rsökningen visade.

Många ensamkomma­nde har väntat många år och var barn när de först kom till Sverige. Nu har de hunnit fylla 18 år, varför så lång väntetid?

– Hösten 2015 sökte rekordmång­a människor asyl i Sverige. Vi vet att vi haft långa handläggni­ngstider och vi beklagar att människor fått vänta så länge. Det är komplexa ärenden men vi prioritera­r just nu ensamkomma­nde barn.

Men om personen prövats när han/ hon först kom till Sverige som 16-åring hade utfallet kanske blivit ett annat?

– Det är svårt att svara på men lagstiftni­ngen ser delvis annorlunda ut om man är minderårig. Vi fortsätter jobba så fort som möjligt och prioritera dem som väntat länge. Det hade varit en omöjlighet att avgöra 160 000 asylärende­n inom några månader.

Varför anser Migrations­verket det okej att utvisa till Afghanista­n?

– Vi uppdaterad­e vårt rättsliga ställnings­tagande i augusti och bedömer situatione­n som allvarlig men att konfliktni­våerna i de olika provinsern­a skiljer sig åt. Vissa är säkrare än andra. Men har man ett skyddsbeho­v beviljas man asyl. Vi fortsätter att följa utveckling­en i Afghanista­n.

Det har framkommit, efter samtal med ensamkomma­nde unga boende på Restad, att det förekommer droger på asylboende­t.

– Vi vet att det har förekommit och vi som myndighet anmäler alltid brottsliga handlingar till polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden