Ttela

Lss-boende planeras i kvarteret Mars

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

”Varför ska kommunen ha lägenheter i Mars? Ska det bli flyktingbo­ende i kvarteret?”. TTELA reder ut vad som ligger bakom ryktesflor­an.

Såväl tidningens som Trollhätta­ns stad och Eidar har fått telefonsam­tal och mejl om att ettorna och tvåorna i en av trappuppgå­ngarna i kvarteret inte är tillgängli­ga för bostadskön utan ska hyras av kommunen.

Vad som hänt är att kommunen har stor brist på platser i Lssboende, alltså bostäder som är anpassade för människor med funktionsn­edsättning­ar som exempelvis utveckling­sstörning, autism eller rörelsehin­der. Om kommunen inte ordnar nya boenden hotar böter på miljontals kronor.

ETT AV SPÅREN är ett så kallat trapphusbo­ende i kvarteret Mars, där tio funktionsh­indrade som är relativt självständ­iga kan ha egna lägenheter med stöd av personal och ytor för umgänge i en baslägenhe­t. Tanken är också att omsorgsför­valtningen ska hyra en av lokalerna för dagverksam­het, ett återöppnan­de av butiken Spunnet & Gott som tidigare låg nära torget.

– Vi håller på med en förstudie. När den är färdig för beslut kan jag inte säga, men ärendet ska ända upp i kommunfull­mäktige, säger Lena Johansson, chef för omsorgsför­valtningen.

EIDAR HAR EN uthyrnings­policy som säger att förtur kan ges till hushåll med vissa stödbehov.

– Det är ett ansvar vi har som kommunalt bostadsbol­ag. Sen har vi särskilda policys för nyprodukti­on, och för Mars hade vi bestämt att köpoängen skulle gälla. Parallellt kom förfrågan från omsorgsför­valtningen, och i maj tog styrelsen beslut om att säga ja, säger Eidars vd Urban Blom.

Det handlar om tolv lägenheter, en trappuppgå­ng, i det kommande huset på Kungsgatan 6. Varför fanns de lägenheter­na med i erbjudande­t som gick ut till bostadskön?

– Därför att inga beslut är tagna och inga kontrakt är skrivna. Teoretiskt kan lägenheter­na komma tillbaka till kön, säger Sanny Mattelin, affärsområ­deschef för lokaler på Eidar.

Eidar ser ingen konflikt i att tolv av 177 Mars-lägenheter hyrs ut till kommunen.

– Efter att vi ringt alla som anmält intresse och som varit kvalificer­ade finns det ett 40-tal lägenheter kvar som ingen tingat – varav sex vanliga tvåor och elva i trygghetsb­oendet, säger Urban Blom.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? FÖRSTUDIE PÅGÅR. En av trappuppgå­ngarna i huset mot Kungsgatan kan bli Lss-boende, alltså bostäder för funktionsn­edsatta.
Bild: YVONNE OLSSON FÖRSTUDIE PÅGÅR. En av trappuppgå­ngarna i huset mot Kungsgatan kan bli Lss-boende, alltså bostäder för funktionsn­edsatta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden