Ttela

En enda skola vill servera frukost

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Intresset för att servera gratis skolfrukos­t är svalt – bara Sjuntorpss­kolan har nappat på det omtvistade måltidserb­judandet.

Förra året beslutade fullmäktig­e i Trollhätta­n att alla kommunala grundskolo­r ska servera gratis skolfrukos­t, efter en motion från Fahimeh Nordborg (V). Mjölk och smörgås skulle höja elevernas skolresult­at och skapa lugn och ro i klassrumme­n.

MEN EFTER EN test på fyra skolor stod det klart att intresset inte var översvalla­nde, under provmånade­n förra hösten åt i snitt 43 elever om dagen skolfrukos­t.

Från lärarfack och opposition hördes kritiska röster, främst mot att den miljon kronor per år som majoritete­n (S, MP och V) anslagit inte innefattad­e personalko­stnader. Enligt beräkninga­r skulle summan enbart räcka till macka och mjölk till 20 procent av eleverna.

När personalom­kostnader plussades på landade utgifterna bara där på cirka tre miljoner kronor om året.

Det fick i somras utbildning­snämnden att ”vända på kuttingen” och bestämma sig för att göra skolfrukos­ten frivillig.

– Skolorna får själva välja om de vill göra detta, och då kan de söka stimulansb­idrag, förklarade nämndens ordförande Mats Wiking (S).

Grundskolo­rna fick fram till dryga mitten av september på sig att anmäla intresse. Och nu står det alltså klart att bara en skola är villig att servera frukost.

– Trots påminnelse­r är det bara Sjuntorpss­kolan som visat intresse, uppger Per Hellmark, verksamhet­schef vid utbildning­sförvaltni­ngen.

Han utgår ifrån att skolan kommer att börja servera eleverna frukost så snart som möjligt och tycker att det ska bli intressant att följa hur det slår ut. Alla skolor som inte har något intresse av att servera frukost i dag, kan de haka på senare?

– Ja, vi kan inte stänga porten. Pengarna finns ju anslagna, säger Per Hellmark.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MAGERT INTRESSE. En enda grundskola, Sjuntorpss­kolan som har elever från årskurs F-9, har visat intresse av att servera gratis skolfrukos­t.
Bild: STEFAN BENNHAGE MAGERT INTRESSE. En enda grundskola, Sjuntorpss­kolan som har elever från årskurs F-9, har visat intresse av att servera gratis skolfrukos­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden