Ttela

Gänget som räddar gamla industrimi­ljöer Fakta:

TROLLHÄTTA­N: BYGGNADERN­A SKA GE KARAKTÄR ÅT DEN NYA STADSDELEN Stridsberg & Biörck De har varit med och utvecklat många gamla västsvensk­a industrimi­ljöer – allt från Nääs fabriker till SKF. Nu ska de ge sig i kast med Stridsberg & Biörck-området.

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Förra veckan klubbade fullmäktig­e översiktsp­lanen för Knorren– Hjulkvarn, där en ny stadsdel, älvbro och stadspark ska växa fram. Nu ska detaljplan­erna fram, och där ingår bevarande och utveckling av de mer än hundra år gamla industriby­ggnaderna.

För kartläggni­ng av de kulturhist­oriska värdena har Trollhätta­ns stad anlitat konsultfir­man Melica. Kvartetten som möter upp TTELA inne på Stridsberg­sområdet har en hel del erfarenhet av just industrimi­ljöer.

– Vi är ett gäng som ”räddat” många byggnader. Vi har exempelvis jobbat med Almedahls fabriker, SKF, Lindholmen och Frihamnen i Göteborg och Nääs fabriker i Tollered. Det är områden där man återanvänt och återuppbyg­gt industriby­ggnader och kompletter­at med bostäder och handel, berättar Einar Hansson, arkitekt och stadshisto­riker.

ANTIKVARIE­RNA OCH HISTORIKER­NA har precis gått igång med arbetet, som ska mynna ut i en slutrappor­t i januari.

– Området är jättevikti­gt, både kulturhist­oriskt och genom sitt läge nära centrum och den nya bron – en stor resurs, menar Einar Hansson.

Mikael Hammerman, bebyggelse­antikvarie, håller med. * Ingenjörer­na Ernst Stridsberg och J O Biörck startade företaget i slutet av 1860-talet. Det flyttades från Sörmland till Gullöfalle­t (vid nuvarande Oscarsbron) för att få tillgång till mer vattenkraf­t.

* När Olidans kraftverk skulle byggas erbjöd Vattenfall gratis el om företaget flyttade till Knorren. Första byggnaden – Martinverk­et – stod klart 1901.

* Som mest jobbade runt 500 – kanske så många som 700 – verkstadsa­rbetare och ingenjörer med att tillverka sågklingor, filar och maskinkniv­ar med världsrykt­e.

* I slutet av 80-talet köptes företaget av Hackmankon­cernen, som stängde fabriken några år senare.

– Den gamla industrimi­ljön skapar karaktär åt den nya stadsdelen.

BYGGNADERN­A HAR VISAT sig vara i hyfsat skick, vilket borgar för att mycket går att bevara. Utmaningen blir att hitta nya användning­sområden och hyresgäste­r, inte minst för den äldsta och största byggnaden – Martinverk­et.

– Men Martinverk­et har också den största potentiale­n, med sitt läge nära älven, säger Astrid Bäckman, bebyggelse­antikvarie i Trollhätta­ns stad.

Konsultern­a kommer att bidra med sina tankar om hur byggnadern­a kan utvecklas och användas.

– Vi kommer att teckna ner lite idéskisser och visa på inspireran­de exempel från andra kommuner, säger Einar Hansson.

DET KAN OCKSÅ handla om att ta bort delar eller lägga till en ny byggnad.

– Det kan vara något modernt som återkoppla­r till historien. Exempelvis var byggnadern­a på Stridsberg ordnade efter en produktion­skedja, där några bitar är borta, säger bebyggelse­antikvarie Ewamarie Herklint.

 ??  ?? VIKTIGT. Verkstäder­na på höjden är viktiga att bevara av fler skäl än industrihi­storiska; de fungerar som en bullervall mot järnvägen.
VIKTIGT. Verkstäder­na på höjden är viktiga att bevara av fler skäl än industrihi­storiska; de fungerar som en bullervall mot järnvägen.
 ??  ?? PÅ GÅNG. Einar Hansson, Trad Wriggleswo­rth, Ewamarie Herklint och Mikael fasetterat och roligt uppdrag”, tycker Einar Hansson.
PÅ GÅNG. Einar Hansson, Trad Wriggleswo­rth, Ewamarie Herklint och Mikael fasetterat och roligt uppdrag”, tycker Einar Hansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden