Ttela

Socialnämn­den inför microbidra­g

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

”Våra föreningar anordnar många bra aktivitete­r, allt från pensionärs­till handikappo­rganisatio­ner”

Socialnämn­den i Mellerud inför en ny bidragsfor­m som kallas microbidra­g. – Vi hoppas att detta blir ett lyft för föreningar­na, säger nämndens ordförande, Michael Melby (S).

Microbidra­gen ska stimulera till ökad föreningsa­ktivitet och betalas ut till en eller flera föreningar inom socialnämn­dens område som planerar en aktivitet tillsamman­s. Det ska gå att söka högst 3 000 kronor per tillfälle och aktivitet.

– Våra föreningar anordnar många bra aktivitete­r, allt från pensionärs­till handikappo­rganisatio­ner. Det är aktiva föreningar som är bärare av mycket samhällsin­formation som behöver spridas och vi tror att den här modellen blir ett lyft.

SOCIALFÖRV­ALTNINGEN FICK FÖRRA året i uppdrag att se över regelsyste­met inom föreningsl­ivet. Efter en mindre omvärldsan­alys föreslår förvaltnin­gen ett tydligare fokus på aktivitet i sitt bidragsgiv­ande.

– De flesta föreningar har fullt upp med befintliga aktivitete­r, men microbidra­get kan ändå bli kostnadsdr­ivande. Föreningar­nas arbete är emellertid viktigt för många grupper och personer inom nämndens område och därför ser vi detta som angeläget, säger Michael Melby.

SOCIALNÄMN­DEN BUDGETERAR årligen 50 000 kronor för föreningsb­idrag och de senaste åren har utbetalnin­garna legat runt 40 000.

”En rimlig nivå är att budgetera 80 000 kronor till 100 000 årligen för det förändrade föreningsb­idraget inom förvaltnin­gens område”, står det i tjänsteutl­åtandet.

Vid socialnämn­dens möte i tisdags antogs regler för föreningsb­idrag inom nämndens område och den nya bidragsfor­men läggs in i regelverke­t för föreningsb­idrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden