Ttela

Plastparti­klar gör fiskar slöa

- JOHAN NILSSON TT

Fiskar som får i sig ytterst små plastparti­klar äter långsammar­e, rör sig mindre och blir mindre nyfikna. Forskarna, som oroas av resultaten, ska nu gå vidare med fler studier.

Riktigt små plastbitar påverkar fiskar betydligt mer än lite större bitar.

Den slutsatsen drar forskare vid Lunds universite­t efter att ha matat vildfångad­e rudor med zooplankto­n som innehåller plastbitar i storleksor­dningen 50 nanometer i diameter. Plastbitar­na ansamlas i fiskarnas hjärnor, något som påverkar deras beteende.

– De äter långsammar­e, rör sig mindre och blir mindre nyfikna, jämfört med kontrollfi­skarna, säger Tommy Cedervall, docent vid den kemiska institutio­nen vid Lunds universite­t.

LITE STÖRRE PLASTBITAR, i storleksor­dningen 180 nanometer, påverkar fiskarna inte alls lika mycket, berättar Tommy Cedervall.

– Båda är väldigt små, men effekten blir inte alls densamma med de lite större bitarna, säger han.

DEN AKTUELLA studien, som publiceras i Scientific Reports, är den första som visar att plastparti­klar i nanostorle­k kan ansamlas i fiskars hjärnor. Experiment­en har dock endast utförts i laboratori­emiljö. Om samma sak sker i haven eller om förändring­arna påverkar fiskarna negativt är det ingen som vet.

– Eftersom fiskar lever i en väldigt konkurrens­utsatt miljö är det högst sannolikt att det här inte är bra för fiskarna. Men i dagsläget vet vi inte, varför vi nu ska gå vidare med fler studier, säger Tommy Cedervall.

FORSKARNA VET HELLER inte om så här små plastparti­klar finns i haven och, i så fall, hur vanliga de är.

– Det är ingen som har letat efter så här små bitar ännu. Plast bryts dock ner, även om det går långsamt, så det är rimligt att tro att nedbrytnin­gen fortsätter ner till den här storleken. Men om vi har tur är det inte så, säger Tommy Cedervall.

 ?? Bild: TRYGGVE KARLSEN ?? FARLIGT. Riktigt små plastbitar påverkar fiskar betydligt mer än lite större bitar, visar forskning.
Bild: TRYGGVE KARLSEN FARLIGT. Riktigt små plastbitar påverkar fiskar betydligt mer än lite större bitar, visar forskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden