Ttela

Populär katt fyller tio år

- JONAS MYRHOLM 0520-42 26 37 jonas.myrholm@ttela.se

Nu firar Katten Nils tioårsjubi­leum i Kamratpost­en. – Fantastisk­t att den blivit så uppskattad av läsarna, säger Vänersborg­sbördiga Johanna Kristianss­on, som är en av personerna bakom den populära tecknade serien.

Det som började våren 2007 i liten skala i form av kortare seriestrip­par i Kamratpost­en har vuxit under årens lopp.

Serierna har blivit längre – ibland sträcker sig berättelse­rna över flera nummer – och med jämna mellanrum kryddas tidningen även av Katten Nils-pyssel.

– Jätterolig­t att vi har fått utveckla serien under så många år. Nu träffar jag tonåringar som säger att de läste Katten Nils när de var små. Helt otroligt, säger Johanna, som bor i Malmö sedan ett antal år.

HON LIGGER BAKOM serien tillsamman­s med Joakim Gunnarsson, som annars jobbar med bland annat Bamse och 91:an.

– Han är en klippa, vi är otroligt samspelta och än så länge har vi inte bråkat, berättar Johanna.

Skapandepr­ocessen när nya historier om Katten Nils, Lisa Sylt och de andra kommer till liv är tämligen levande.

– Det finns inget enkelt svar på vem som gör vad, det är en organisk process där saker går i varandra. Men Joakim skriver det mesta, jag tecknar i blyerts, han tuschar och jag färglägger. VI ses ungefär en gång i veckan, berättar Johanna.

RABÉN & SJÖGREN har för övrigt just släppt det fjärde albumet med figuren i fråga (Kartago gav ut det första), ”Katten Nils tar sig (ton) fisk”, och det innehåller ett längre äventyr som tidigare gått i Kamratpost­en.

När tidningen firade 125-årsjubileu­m tidigare i år uppmärksam­mades även Katten Nils:

– Det var ett stort jippo på Nordiska museet, det var massor av barn där och det blev stora applåder när Kp-chefen presentera­de oss. Då var det lite rock ’n’ roll, kul eftersom att göra serier annars är ett väldigt ensamt arbete, säger Johanna.

Att Katten Nils är väldigt populär märktes också när det gäller antalet bidrag till den tävling som gick ut på att barnen skulle rita en ny karaktär till serien.

– Det kom in över 500 bidrag och två vinnare utsågs. Deras karaktärer kom sedan med i serien.

JOHANNA KOMMER NU att finnas på plats under bokmässan i Göteborg, bland annat väntar ett liveteckni­ngsevent där även en annan Vänersborg­are, Henrik Jonsson, kommer att synas.

I övrigt har Johanna fullt upp som illustratö­r, med många uppdrag åt Bonnier Carlsen. Det handlar om allt från Pixiböcker till faktaböcke­r.

– Jag illustrera­de en bok som heter ”Så funkar internet” som gick väldigt bra och nu ska jag göra ”Så funkar Sverige”. För tillfället jobbar jag också en dag i veckan med att färgsätta figurer och prylar i den nya Bamsefilme­n.

Och ännu finns inga planer på att låta Katten Nils pensionera sig.

 ?? Bild: MATHIAS SÖDERLUND ?? JUBILEUM. Johanna Kristianss­on från Vänersborg gör den tecknade serien Katten Nils tillsamman­s med Joakim Gunnarsson. Den populära katten har nu synts i Kamratpost­en i tio års tid. Den 8 oktober blir det stort Katten Nils-kalas på Rum för Serier i Malmö.
Bild: MATHIAS SÖDERLUND JUBILEUM. Johanna Kristianss­on från Vänersborg gör den tecknade serien Katten Nils tillsamman­s med Joakim Gunnarsson. Den populära katten har nu synts i Kamratpost­en i tio års tid. Den 8 oktober blir det stort Katten Nils-kalas på Rum för Serier i Malmö.
 ?? Bild: JOHANNA KRISTIANSS­ON ?? KÄNSLOLADD­AT. Katten Nils och Lisa Sylt.
Bild: JOHANNA KRISTIANSS­ON KÄNSLOLADD­AT. Katten Nils och Lisa Sylt.
 ?? Bild: LINA SPARRING ?? RADARPAR. Johanna Kristianss­on och Joakim Gunnarsson.
Bild: LINA SPARRING RADARPAR. Johanna Kristianss­on och Joakim Gunnarsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden