Ttela

Horoscope redo för ny comeback

MUSIK: ”VI HAR SÅ OFATTBART ROLIGT!” På 80-talet satte de flickornas hjärtan i brand. Nu är Horoscope tillbaka för att sprida skön musik och nostalgi när det på nytt är dags för Slussen Discoteque på Lipz. – Det här är spelglädje på riktigt, säger Mikael

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Teger, som då hette Andersson, är en välkänd profil i Trollhätta­ns musikkrets­ar. Tillsamman­s med den ett år yngre Anders Janocha fick han 1976, 12 år gammal, idén att starta ett band.

– Vi träffades på Musikmojen, den dåvarande musikaffär­en i Trollhätta­n. Det var så man träffade folk innan internet fanns, berättar Mikael med ett skratt.

KILLARNA HADE VÄLDIGT kul ihop, men så var det ju det där med bandnamn. Vad skulle de kalla sig?

– Vi pratade fram och tillbaka och hade en massa olika förslag, utan att hitta något som kändes riktigt bra. Men så var vi ute och åkte i Anders farsas bil och där stod det Choke på en knapp. Choke. Det ordet gillade vi så det fick bli vårt namn, fortsätter Mikael.

1979 bestämde de sig för att utöka bandet till en trio och på så vis kom trummisen Olof Larsson in i bilden och bandet.

– Det är väldigt roligt att spela på trio och även utmanande musikalisk­t. Vi åkte runt och spelade på fritidsgår­dar och drömde stora drömmar.

NÅGONSTANS I SKIFTET mellan 70och 80-talet tog de namnet Horoscope, men då hade de redan provat flera andra efter Choke.

– En period hette vi Backstage och en kort period kallade vi oss TV3. På den tiden fanns bara TV1 och TV2, så vi var alternativ­et. TV3, skrattar Mikael.

Med Horoscope landade de rätt, kände de, och det namnet bär de med sig än i dag.

1981 SLÄPPTE DE sin första och enda singel, ”Inte ensam”. Innan dess hade de bara spelat in för eget bruk.

– Vi brukade låna en rullbandsp­elare ibland och den rullade vi hem på en skottkärra för att kunna spela in när vi kände att vi ville det.

denna afton en kvartett i stället för en trio. Publiken får se och höra Mikael säger Mikael Teger.

Att valet föll på ”Inte ensam” när det till slut var dags för en riktig studioinsp­elning har de möjligen ångrat i efterhand.

– Vi hade en del låtar som folk tyckte var bra, men när vi skulle in i studio valde vi att spela in två helt nya låtar för att vi var så trötta på att spela de gamla. Det kanske inte var så bra tänkt ...

Musiken har hela tiden varit rock och förebilder­na är riktiga klassiker.

– Vi hade tur att hitta bra influenser redan under Choke-tiden. Från allra första början var det främst Status Quo men efterhand som vi utvecklade­s som band och som musiker gled vi över på Kiss.

– Förebilder var något väldigt speciellt i den åldern och något man identifier­ade sig starkt med, men vi målade oss i alla fall inte. Fast det är klart, det blev kanske lite kajal runt ögonen på 80-talet, det blev det nog nån gång, haha!

HOROSCOPE KÖRDE MEST egen musik, covers var sällsynta på deras låtlistor. Musiken skrev de ihop medan det var Mikael som stod för texterna, som alla var på svenska.

– Men texterna var något nödvändigt ont, det fick bli vad det blev när musiken var färdig och vi kom på att det ju behövdes en text också.

Första upplagan av Horoscope blev aldrig officiellt nerlagd, men när killarna med ett års mellanrum ryckte in i lumpen blev det ett ofrivillig­t stopp och det blev långt.

– Jag var äldst och muckade först, så jag visste inte riktigt vad jag skulle hitta på med musiken. Jag började spela med lite andra musiker och vi kallade oss också Horoscope. Horoscope 2, kan man väl kalla det.

2004 SPELADE BÅDA versionern­a av bandet i Kulturbare­n och det gav mersmak, men det dröjde ändå fram till i fjol innan originalsä­ttningen stod på scen ihop igen. Då var det releasefes­t för Per-åke Qvicks bok om Trollhätta­ns musikliv med en rad Trollhätte­musiker på scen.

– Vi skulle spela och blev ett tag innan tillfrågad­e om vi ville kompa Paul Paljett. Vi blev ganska förvånade över frågan, men kände att det kunde vara en kul utmaning. Det gav Paul en lite rockigare inramning än man kanske är van vid, fortsätter Mikael.

PÅ LÖRDAG ÄR det dags för favorit i repris när Paul ”Paljett” Sahlin, i samarbete med Lipz, på nytt slår upp dörrarna till nostalgifr­ossandet på Slussen Discoteque. Horoscope, för kvällen förstärkta av Jonas Myrholm på sång och gitarr, kör dels ett knippe låtar själv, dels några Paljett-låtar med klubbvärde­n som gästartist.

– Vi fokuserar på nostalgi och kör låtar från 70- och 80-talet, kanske blir det lite överraskni­ngar också. Vi har så ofattbart roligt, det är spelglädje på riktigt! Vi har en annan tyngd nu och då syftar jag inte bara på vikten (skratt). Så när får vi se Horoscope på scen nästa gång?

– Det står skrivet i stjärnorna (nytt skratt) men det vore väldigt kul om man fick se Horoscope live snart igen – i alla fall ur vår aspekt...

 ??  ?? TRIO +1. När Horoscope återförena­s på Slussens scen kommer de till spel med en förstärkt uppställni­ng. Det blir Teger, Anders Janocha, Jonas Myrholm och Olof Larsson. ”Vi har så ofattbart roligt, det är spelglädje på riktigt!”,
TRIO +1. När Horoscope återförena­s på Slussens scen kommer de till spel med en förstärkt uppställni­ng. Det blir Teger, Anders Janocha, Jonas Myrholm och Olof Larsson. ”Vi har så ofattbart roligt, det är spelglädje på riktigt!”,
 ?? Bild: NILS MYRHOLM ??
Bild: NILS MYRHOLM
 ?? Bild: PRIVAT ?? CHARMÖRER. Under en period kallade sig de tre unga männen för Backstage, vilket går att utläsa på de eleganta overallern­a av klassiskt 80-talssnitt. Teger, Janocha och Larsson drömde stora drömmar, långt bortom fritidsgår­darna de spelade på.
Bild: PRIVAT CHARMÖRER. Under en period kallade sig de tre unga männen för Backstage, vilket går att utläsa på de eleganta overallern­a av klassiskt 80-talssnitt. Teger, Janocha och Larsson drömde stora drömmar, långt bortom fritidsgår­darna de spelade på.
 ?? Bild: PRIVAT ?? GRUNDARNA. Mikael Teger (då Andersson) var 12 och Anders Janocha 11 när de, efter att ha träffats i musikaffär­en, bestämde sig för att starta ett band.
Bild: PRIVAT GRUNDARNA. Mikael Teger (då Andersson) var 12 och Anders Janocha 11 när de, efter att ha träffats i musikaffär­en, bestämde sig för att starta ett band.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden