Ttela

Tufft ekonomiskt läge för Nevs

NYHETER: Elbilstill­verkaren Nevs gick nästan en miljard back under 2016. Även i dag är kassaflöde­t ansträngt, men inom bara några veckor kommer de första bilarna att tillverkas i företagets fabrik i Kina.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Hur allvarligt är det att Nevs avtal dröjer och hur långt bort är den första producerad­e elbilen i den nya fabriken? Vi har träffat företagets koncernche­f Stefan Tilk.

Nevs nya fabrik i Tianjin håller på att växa fram.

– Sex till sju veckor, så nära är det tills den första provbilen rulllar ut från vår fabrik i Kina, säger Stefan Tilk.

All utveckling av bilen, en 9-3 elbil, har skett i Trollhätta­n. Även en del komponente­r, bland annat underredet är tillverkat i Stallbacka­fabriken.

Det fanns en plan B, att tillverka det 100-talet bilarna som ska användas för certifieri­ng, i en annan fabrik i Kina. Nu tyder allt på att fabriksbyg­get i Tianjin blir färdigt i tid.

Under måndagen lämnade även Nevs in sin årsredovis­ning till Bolagsverk­et för 2016. Resultatet visar ett underskott på 993 miljoner kronor, mot minus 335 året innan.

– Egentligen är det så att ju mer vi spenderar ju bättre är det. Hade vi inte gjort av med några pengar hade jag blivit mer orolig, säger Stefan Tilk.

ORSAKEN TILL ATT resultatet året före blev bättre, minus 335 miljoner, beror på att Nevs då fick betalt för utveckling­sjobb för bilprojekt­et ihop med Turkiska staten.

Detta projekt har legat nere ett tag.

– Nu vill de att vi ska starta upp igen, men just nu vi lägger ned nästa all kraft på elbilen 9-3.

Stefan Tilk verkar inte speciellt orolig för att i Nevs ska misslyckas. Finns det någon risk att Nevs snavar på mållinjen och inte kommer i mål med sin storslagna vision?

– I december har det satsats 10 miljarder kronor i Nevs och Nevs

dotterbola­g. Nu går vi in i ett operativt skede med vi ska börja producera om sex veckor men det är klart att det alltid finns risker.

Det ryktas att flera leverantör­er inte fått betalning i tid och Nevs sägs ha svårt att betala fakturor. Hur ser ekonomin ut för tillfället?

– Kassaflöde­t är tufft för närvarande. Vi har släpat med betalning till vissa kunder men har en dialog med flertalet av dem i positiv anda.

När kommer pengarna från Kina?

– Det är flera olika. Det ena är avtalet med taxiföreta­get Didi. Vi träffas dagligen och det handlar dels om att de ska köpa bilar och dels att lån för att de ska köpa aktier. Det mesta pekar på att detta avtal blir av.

Didi har även gjort en egen värdering av Nevs, och planen är att de kommer att få ett lån som senare ska konvertera­s till aktier.

– Går de in i Nevs påverkar det givetvis värdet positivt och det är enklare att göra på detta sätt.

Detta kan ske senare vid en nyemission av aktier registrera­de hos Bolagsverk­et. Så gjordes när den kinesiska staden Tianjin och it-företaget SRIT gick in som ägare januari 2016.

Nevs håller även på med att utreds förutsättn­ingarna att belåna sina fastighete­r visa obligation­er. Hur många anställda har Nevs i Sverige respektive Kina?

– I dag har vi cirka 750 anställda i Trollhätta­n och 125 konsulter. I Tijanjing har vi 480 anställda, men det kommer att öka när produktion­en av bilarna kommer att starta.

Stefan Tilk räknar med ytterligar­e 800 anställda när produktion­en är i gång i Kina. Kapacitete­n i fabriken beräknas till 200 000 bilar per år när den är fullt utbyggd.

Förutom elbilar och mobilitets­lösningar för hela städer så tror Stefan Tilk på att det finns självköran­de bilar inom fem år.

– Jag var själv tveksam till att det skulle gå så snabbt men nu tror jag det stämmer.

HAN TYCKER ATT Nevs gjort mycket rätt som skapat avtal med starka samarbetsp­artner och satsat på elbilar och självköran­de bilar innan konkurrent­erna började tala om detta. Egentligen är det bara satsningen på de första bilarna som Nevs byggde som inte var elbilar.

– Redan innan det startade var jag tveksam och det visade sig inte vara lyckat. Det blev väldigt dyra bilar att producera.

 ??  ?? LYFTER. Nevs koncernche­f och tillika tillförord­nad vd, Stefan Tilk ser positivt på framtiden där de första elbilarna kommer
LYFTER. Nevs koncernche­f och tillika tillförord­nad vd, Stefan Tilk ser positivt på framtiden där de första elbilarna kommer
 ?? Bild: Christian Flodin ?? FÖRKLARAR. Nevs koncernche­f och tillförord­nad vd, Stefan Tilk, ser positivt på framtiden, även om företaget redovisade en stor förlust för 2016.
Bild: Christian Flodin FÖRKLARAR. Nevs koncernche­f och tillförord­nad vd, Stefan Tilk, ser positivt på framtiden, även om företaget redovisade en stor förlust för 2016.
 ?? Bild: CHRISTIAN FLODIN ?? att produceras i företagets fabrik i Kina om bara ett par veckor. Det handlar om elbilar av modellen 9-3.
Bild: CHRISTIAN FLODIN att produceras i företagets fabrik i Kina om bara ett par veckor. Det handlar om elbilar av modellen 9-3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden