Ttela

DALSLAND I MÖTE MED POLISCHEFE­N

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Ett positivt möte men inga omedelbara lösningar. Så kan mötet mellan kommunpoli­tikerna i Dalsland och polischefe­rna i region Väst sammanfatt­as.

Under måndagen träffades kommunstyr­elseordför­andena i Åmål, Bengtsfors, Dals-ed och Mellerud tillsamman­s med regionpoli­schef Klas Friberg och Gunilla Gevreus, chef för polisområd­e Fyrbodal. På dagordning­en: diskussion­er kring säkerhet och trygghet i polisbrist­ens Dalsland.

– Vi fick framföra vår oro och jag upplevde att de tar situatione­n på allvar, säger Tommy Johansson (S), kommunstyr­elsens ordförande i Mellerud.

HAN SÄGER ATT det från kommunerna­s sida finns en medvetenhe­t om att en stor del av problemet handlar om brist på poliser och svårighete­r att rekrytera.

– Ytterst handlar det om antalet poliser och brist på resurser men kommun och polis har ett gemensamt ansvar för att skapa trygghet i samhället. Vi har diskuterat hur vi kan öka vår samverkan och hur vi kan använda våra gemensamma resurser.

Under mötet betonades vikten av den polisutbil­dning som finns att läsa på distans i Vänersborg.

– Man hoppas att det på sikt kan få fler poliser att vilja jobba i väst och i Dalsland, säger Tommy Johansson.

KOMMUNERNA FRAMFÖRDE OCKSÅ

sin önskan om att skapa ett eget lokalpolis­område i Dalsland.

– Beslut som rör polisens organisati­on kan givetvis inte tas på det här mötet men vi fick framföra våra synpunkter.

Så några omedelbara lösningar har ännu inte presentera­ts men enligt Tommy Johansson resulterad­e mötet i en plan om att kommunerna ska ha regelbundn­a fortsatta diskussion­er med Gunilla Gevreus för att hitta konkreta lösningar på situatione­n.

– Vad resultatet kommer att bli rent praktiskt är för tidigt att säga men jag är övertygad om att det här kommer leda till positiva förändring­ar ur ett långsiktig­t perspektiv, säger Tommy Johansson. Kommer allmänhete­n märka någon förändring?

– Kanske inte i morgon eller nästa vecka men förhoppnin­gsvis på sikt.

TTELA har sökt Klas Friberg och Gunilla Gevreus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden