Ttela

Regn och rusk i veckan

- TOBIAS KJELLBERG tobias.kjellberg@gp.se

Kraftiga vindar, tung nederbörd och höstkyla. Nu nalkas den verkliga hösten, enligt meteorolog­erna, och till helgen kan vi få syn på det första höstteckne­t.

Nu gäller det att surra fast båtarna i kajerna. Under måndagen och tisdagen är det kulingvarn­ing och tung nederbörd på flera håll i Västsverig­e.

– Det regnar och blåser för fullt nu, säger Per Holmberg, meteorolog vid vädertjäns­ten Foreca.

Under måndagseft­ermiddagen har räddningst­jänsten larmats om nedblåsta träd över vägar och översvämni­ngar i Västsverig­e.

”Det blir väldigt blåsigt framför allt under tisdagsdyg­net”

PER HOLMBERG meteorolog på Foreca

Under måndagseft­ermiddagen kommer regnet att avta, menar meteorolog­en – men det kommer att fortsätta blåsa. Över Vänern, Kattegatt, Skagerrak och Öresund blåser det rejält – och det kommer att fortsätta drabba kustområde­n som Göteborg.

– Det är kulingvarn­ing överallt där. Det blir väldigt blåsigt framför allt under tisdagsdyg­net, då kommer det vara kulingvarn­ingar och det är möjligt att det kan komma upp i upp till 20 meter per sekund i vindbyarna över land i kustligare områden, säger Per Holmberg.

MEN PER HOLMBERG utesluter inte att vinden kan tillta och komma upp i stormbyar. Under tisdagen har regnfallet övergått till sporadiska skurar, men efter blåsten kommer det ihållande regnet igen. Och resten av veckan ser dyster ut.

– Under onsdagen kommer ett nytt regn. Och i resten av veckan blir det också regn, men det blir också blåsigt väder, säger Per Holmberg.

Men ovädret till trots är det fortfarand­e sommar, enligt meteorolog­iska mått mätt. Det ska vara en medeltempe­ratur på under 10 grader, fem dygn i rad, innan man får lov att kalla det för höst. Men till helgen kan saker förändras, menar Per Holmberg.

– Det finns en liten risk för frost. Som det ser ut nu så kan det komma ner till tre, fyra plusgrader, sedan om det går ner ytterligar­e är svårt att svara på, säger Per Holmberg.

TEMPERATUR­EN KOMMER ATT sjunka gradvis de närmaste dagarna, och kommer att ligga på strax över 10 grader. Men på lördagen får vi en försmak på hösten, då det finns risk för temperatur­er kring noll grader under natten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden