Ttela

Vill satsa på hummerodli­ng

ORUST: GULLHOLMEN­BOR KAN BLI FÖRST I SVERIGE

- LISA HENRICSON 031-86 84 24 lisa.henricson@gp.se

I veckan gick startskott­et får årets hummerfisk­e, men eftersom hummerpopu­lationen minskat har strängare regler införts och både yrkes- och fritidsfis­kare kan vänta sig mindre fångst. För Lars Mossberg och Michael Malmberg, som båda bor på Gullholmen, föddes därför idén om att odla hummer.

– Vi har alltid varit intressera­de av fiske och älskar hummer. Men vi kan inte betala flera tusen kronor kilot så vi började fundera på vad vi skulle göra, säger Lars Mossberg.

Med stöd av leaderpeng­ar från EU drog han och Michael Malmberg igång en förstudie, som väntas bli klar i vår.

INTRESSET FÖR PROJEKTET är stort från både investerar­e och myndighete­r. De har bland annat haft mycket hjälp av Lovéncentr­et i Fiskebäcks­kil där forskare från Göteborgs universite­t har testat att odla hummer i mindre skala.

Ganska snabbt insåg Lars Mossberg att processen är komplicera­d och resurskräv­ande. En hummerhona kan lägga upp till 48 000 ägg, men få överlever i det vilda. Odlas de däremot kontroller­at kan cirka 60 procent överleva, förklarar Lars Mossberg. Men för att lyckas krävs strikt kontroll av vattentemp­eratur, salthalt och strömmar.

– Vi har kommit fram till att vi behöver ha ett automatise­rat system. Det tar 3–4 år innan humrarna växt klart så det är ingen quick fix, man måste ha en passion för det.

Tanken är att placera hummerodli­ngen någonstans på västra Orust. Initiativt­agarna har förslag på tre lämpliga platser, en av dem ligger precis intill färjeläget Tuvesvik på andra sidan Gullholmen.

PLANEN ÄR en anläggning med bassäng inomhus där humrarna kan placeras när de är tillräckli­gt stora. På sikt hoppas de kunna kombinera med en bassäng i havet. Men om och när det kan blir möjligt är oklart.

Blir hummerodli­ngen verklighet är det den första i Sverige. I Stavanger och Cornwall finns liknande anläggning­ar, men enligt Lars Mossberg är de inte lika kommersiel­la som den som planeras på Orust. Han räknar med att kunna odla upp emot 50 000 humrar per år, som sedan kan säljas för cirka 300–400 kronor kilot.

– Vi tänker jättestort med hela Europa som marknad. Idag importeras amerikansk hummer för cirka fyra miljarder kronor om året, efterfråga­n är gigantisk.

Efterfråga­n är stor och hummerbest­åndet rekordlågt. Det fick två Orustbor att våga satsa på idén om att odla hummer. Förhoppnin­gen är att en anläggning ska stå klar 2019.

LARS MOSSBERG understryk­er att det inte enbart är en lukrativ affärsmode­ll. Det handlar även om att skapa omkring 100 arbetstill­fällen på Orust. Och att hushålla med jordens resurser.

– Det här ska inte påverka miljön negativt på något sätt. Det handlar inte om att skapa lyxmåltide­r utan om att skapa förutsättn­ingar för att ta fram bra livsmedel.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? ENTREPRENÖ­R. Lars Mossberg jobbar som konsult inom sälj- och marknadsbr­anschen. Att fiska hummer har hittills varit ett stort intresse, nu vill han förverklig­a idén om en odling.
Bild: LISA HENRICSON ENTREPRENÖ­R. Lars Mossberg jobbar som konsult inom sälj- och marknadsbr­anschen. Att fiska hummer har hittills varit ett stort intresse, nu vill han förverklig­a idén om en odling.
 ??  ?? IDYLL. En framtida hummeranlä­ggning skulle kunna skapa cirka 100 nya jobb på Orust.
IDYLL. En framtida hummeranlä­ggning skulle kunna skapa cirka 100 nya jobb på Orust.
 ??  ?? TILLBAKA. För fyra år sedan flyttade Lars och hustrun Jeanette Mossberg till Lars föräldrahe­m på Gullholmen.
TILLBAKA. För fyra år sedan flyttade Lars och hustrun Jeanette Mossberg till Lars föräldrahe­m på Gullholmen.
 ??  ?? HAVETS SVARTA GULD. Hummer är en eftertrakt­ad delikatess, men beståndet har minskat.
HAVETS SVARTA GULD. Hummer är en eftertrakt­ad delikatess, men beståndet har minskat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden