Ttela

Polisen laddar om inför Eu-toppmötet

- JENS BORNEMANN TT

”Genrepet” är avklarat. Efter den stora insatsen under nazisterna­s demonstrat­ionsförsök i lördags laddar polisen i Göteborg nu om för nästa stora utmaning, Eutoppmöte­t i november. – Vi kan bli minst lika många då, säger polischefe­n Erik Nord.

Det var kaos i trafiken, men lugnt på gatorna. Trots tusentals motdemonst­ranter på ena sidan, och ett par hundra nazister på den andra, b levde tinga större sammandrab­bningar i lördags. Polisen har hyllats för sin insats – men skickar vidare en del av hyllningar­na till göteborgar­na.

– Vi är väldigt nöjda med den utveckling­en det blev, säger Erik Nord, polischef för Storgötebo­rg.

– Men det är väldigt viktigt att framhålla att den stora gruppen vanliga göteborgar­e också lugnade ner situatione­n. Det var stort och mäktigt på Heden, och väldigt mycket vanliga människor som sade ifrån.

Samtidigt var nazistiska Nordiska motståndsr­örelsens( NM R) demonstrat­ion bara början på en intensiv höst för polisen i region Väst. Den 17 november hålls ett Eu-toppmöte om rättvisa villkor och tillväxt i Eriksbergs­hallen, på Hisingensi­dan av Göta älv. Över 180 deltagare är inbjudna till mötet, bland dem många stats- och regeringsc­hefer. Polisinsat­sen blir därefter. – Under Eu-toppmötet blir eventuella demonstrat­ioner bara en av beståndsde­larna, säger Erik Nord.

– Mycket kommer att handla om personskyd­d av stats- och regeringsc­hefer. Där krävs insatser av ett helt annat slag.

Den svenska polisen har dragit viktiga lärdomar av kravallern­a i samband med Eu-toppmötet i Göteborg 2001, men har också nyligen träffat poliskolle­gor från Tyskland och fått informatio­n om det kaosomgärd­ade G20-mötet i Hamburg i somras.

Polisen i Göteborg har bland annat rustat med en tillfällig arrestloka­l i polishuset­s garage med plats för uppemot 300 personer och varnar redan nu för stora trafikstör­ningar.

– Den stora utmaningen är personskyd­det, där kommer det att bli stora störningar i trafiken bland annat från Landvetter, säger Erik Nord.

– Men när det gäller demonstrat­ionerna beror det ju helt på vilka demonstran­ter vi kan vänta oss. Men om hotbilden går upp, då kommer vi att vara minst lika många som i lördags även i den insatsen.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON/TT ?? Genrep. Tusentals motdemonst­ranter samlades i Göteborg i lördags för att manifester­a mot Nordiska motståndsr­örelsen. I november väntas fler demonstrat­ioner i Göteborg då ett Eu-toppmöte genomförs i staden.
Bild: THOMAS JOHANSSON/TT Genrep. Tusentals motdemonst­ranter samlades i Göteborg i lördags för att manifester­a mot Nordiska motståndsr­örelsen. I november väntas fler demonstrat­ioner i Göteborg då ett Eu-toppmöte genomförs i staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden