Ttela

Alla gripna har släppts efter demonstrat­ionen

- JONAS DAGSON TT

Samtliga 23 personer som har suttit anhållna efter nazistdemo­nstratione­n har släppts på fri fot. Även ledaren för nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) Simon Lindberg går fri. Men misstankar­na kvarstår.

Simon Lindberg greps i samband med Nmr-demonstrat­ionen i lördags och har sedan dess suttit anhållen. Men nu är han försatt på fri fot.

– En poliskvinn­a ringde upp mig och berättade att hon hade hållit ett förhör med Simon och att anhållning­sbeslutet hävts, säger advokaten Göran Insulan till tidningen.

De 23 personerna har suttit anhållna misstänkta för våldsamt upplopp och släpptes på måndagen. De anhölls efter nazistdemo­nstratione­n och bland dem fanns, förutom Simon Lindberg, minst två andra högt uppsatta personer inom NMR.

Två åklagare i Göteborg har tagit itu med utredninga­rna kring det som hände. Utrednings­läget uppfattas som gott. Det finns gott om filmmateri­al och polisen har hållit flera förhör.

– Det är en separat händelse med ett stort antal misstänkta, säger vice chefsåklag­are Per-erik Rinsell.

Enligt förundersö­kningsleda­ren, åklagaren Ulrika Åberg, saknas det dock häktningss­käl eftersom de misstänkta inte bedöms kunna påverka eller försvåra utredninge­n.

”De har därför försatts på fri fot, men samtliga är fortsatt misstänkta för brottet”, säger hon i ett pressmedde­lande.

Hon utesluter inte att fler kan komma att misstänkas för brott framöver.

VID LUNCHTID I GÅR hade elva framställn­ingar om offentlig försvarare inkommit till tingsrätte­n och fler är att vänta. Det har beslutats att bara Göteborgsa­dvokater får anlitas som offentliga försvarare.

Flera av de anhållna, däribland Simon Lindberg, hade begärt att få en namngiven Stockholms­advokat med invandrarb­akgrund, men nekats honom som biträde. Advokaten företräder Simon Lindberg i ett annat mål.

Fler av de andra anhållna meddelar via sina advokater att de nekar till brott, enligt uppgifter till P4 Göteborg.

Åklagarna har också fått in polisanmäl­ningar om hets mot folkgrupp. De hanteras i en särskild ordning.

för förtal har också gjorts på grund av plakat som användes under den nazistiska demonstrat­ionen, rapportera­r Sveriges Radio Ekot.

På plakaten, som barsav personer i Nordiska motståndsr­örelsens demonstrat­ionståg, hängdes en rad politiker och journalist­er ut och kallades förbrytare.

Raoul Wallenberg­s Academy gör en anmälan om upphovsrät­tsbrott. På en skylt i Nmr-tåget förekom en bild på Christer Mattsson, biträdande förestånda­re för Segers ted t institutet. De närtagen av akademin och har använts utan tillstånd.

”Vi gör nu en anmälan till polisen för brott mot upphovsrät­ten. Yttrandefr­iheten får aldrig användas som ursäkt för att hota eller hata” skriver Sara h Sch eller, verksamhet­sansvarig på Raoul Wallenberg Academy i ett pressmedde­lande.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ANMÄLS FÖR UPPHOVSRÄT­TSBROTT. Nordiska motståndsr­örelsen använde plakat med bilder på journalist­er och politiker, med texten ”förbrytare”.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ANMÄLS FÖR UPPHOVSRÄT­TSBROTT. Nordiska motståndsr­örelsen använde plakat med bilder på journalist­er och politiker, med texten ”förbrytare”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden