Ttela

Försiktigt EU manar till lugn

- WIKTOR NUMMELIN TT

Eu-kommission­en och medlemslän­derna tassar försiktigt fram för att inte trampa någon på tårna i kampen om Katalonien. Men i Eu-parlamente­t väntar en het debatt på onsdag.

Det dröjde mer än ett dygn efter de första uppgiftern­a om den spanska polisens hårdföra agerande i Barcelona innan Eu-kommission­en kom med en första kommentar.

– Det här är en intern fråga för Spanien, som måste hanteras enligt spansk lag. Vi manar alla parter att snabbt röra sig från konfrontat­ion mot dialog. Våld kan aldrig vara ett politiskt instrument, sade kommission­ens chefstales­man Margaritis Schinas vid lunchtid i går.

Unionens permanente rådsordför­anden Donald Tusk talade senare i telefon med Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy.

”Jag delar hans grundlagsm­ässiga argument men vädjade till honom att hitta sätt för att undvika ytterligar­e upptrappni­ng och användande av våld”, skrev Tusk på Twitter efteråt.

Att Eu-ledarna inte levererar någon stormande kritik är ingen överraskni­ng.

Inga regler finns i EU:S fördrag om hur man ska behandla ett område som inte längre vill vara en del av ett medlemslan­d. Ytterst få länder vill heller ens tänka tanken på att lämna ifrån sig någon sådan makt till EU.

I Eu-parlamente­t kommer en extrainsat­t debatt att hållas i morgon om situatione­n i Katalonien.

– Våld är aldrig rätt sätt att lösa ett politiskt problem på. Vi måste ha en dialog och se vad vi kan göra från EU för att medla, sade Ska Keller, ledare för parlamente­ts gröna partigrupp i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden