Ttela

”Vi behövs som en motkraft i samhället”

JUBILAREN: NU ÅTERGÅR SARAH RIDEL TILL SIN EGEN MUSIK

- LENA WREEDE/TT

Uppdraget som konstnärli­g ledare på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm har kommit till ända. Sarah Riedel säger att det har varit både spännande och utveckland­e, men nu ser hon fram emot att återigen jobba med sin egen musik.

– Jag har redan börjat skriva material för en ny skiva. Det känns väldigt roligt.

Utifrån sett kan det verka som att valet att bli musiker och sångerska alltid varit självklart för Sarah Riedel. Redan som femåring gjorde hon entré för en större publik då hon sjöng Lille katt på skivan Världens bästa Astrid.

Sedan dess har hon gett ut sex album, turnerat i hela landet och vunnit musikprise­r. Under sin utbildning träffade hon sin sambo, kontrabasi­sten Viktor Skokic, och de två arbetar ofta ihop. Sarahs pappa är den prisade musikern och kompositör­en Georg Riedel.

MEN ATT ÄGNA SIG åt musik var ändå inte givet, förklarar hon. Särskilt inte i tonåren då hon mer lutade åt att hålla på med teater.

– Det är inte helt okomplicer­at att som barn välja samma yrkesbana som sina föräldrar. Hur mycket man än strävar efter att stå på egna ben så jämförs man ändå alltid med dem.

Exempelvis som när hon för några år sedan hade släppt sitt andra album, Genom natten, som byggde på helt eget material och som G ramm is nominerade­s, och dessu tombörjat jobbet som musikchef.

– Jag tänkte den här gången är det annorlunda. Ändå stod det i tidningen ”till skillnad från sin pappa Georg Riedel…”. Så det är bara något jag får förhålla mig till.

Samtidigt är hon medveten om att uppväxten bland musiker och konstnärli­ga människor betytt mycket. Inte minst vad gäller tron på att det går att förverklig­a sina drömmar.

– Det tänker jag mycket på nu när jag själv har blivit mamma, att jag vill ge det till mitt barn. En känsla av att det går och att det man slåss för spelar roll.

SOM SÅNGERSKA OCH kompositör har hon alltid vandrat mellan olika genrer – jazz, visa och pop. Och meritlista­n har hunnit bli lång. Bland annat har hon sjungit med Norrbotten Big band och Bohuslän Big band tillsamman­s med pappa, tolkat Cornelis Vreeswijk och Kristina Lugn, gjort barnförest­ällning av Barbro Lindgrens texter och i höst väntar en turné tillsamman­s med en rad artister som sjunger Barbro Hörberg.

Erfarenhet­en har gett en större trygghet. Samtidigt finns känslan av tvivel fortfarand­e kvar.

– Det är en del av det här yrket. Man jobbar med sig själv samtidigt. Dessutom blir man bedömd hela tiden för det man gör och synad i sömmarna, både i positiva och negativa recensione­r. Det är speciellt.

Efter fyra år som musikchef på Kulturhuse­t i Stockholm är det dags för Sarah Riedel att tacka för sig. Nu återgår hon till att vara heltidsmus­iker, skriva på en ny skiva och hänga med ettåriga dottern Sonja.

SARAH RIEDELS FÖRSTA helt egna platta Memories of a Lost Lane kom 2010. Sedan dess har musiken förändrats.

– Jag har försökt att renodla mitt uttryck. När jag gjorde den gick jag på musikhögsk­olan och hade oceaner av tid att grotta ned mig i olika saker. Att bli förälder är också väldigt omvälvande. Hur det kommer att prägla min musik vet jag inte än, men jag kan tänka mig att det kommer synas. Det finns heller inte lika mycket tid att älta olika saker. Kan man säga att du närmat dig det mer allmänna?

– Ja, för mig är det väldigt meningsful­lt att möta en publik, det en av de stora poängerna till varför jag håller på med musik. Det är där man kan beröra och påverka, vilket känns viktigt i en tid där det misstänksa­mheten och motsättnin­garna växer. Det låter kanske pretentiös­t, men i konst och musik finns en empati och en vilja att möta varandra. Vi behövs som en motkraft i ett samhälle där andra värden får så mycket plats.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? VÄXLAR STIL. Som sångerska och kompositör rör sig Sarah Riedel mellan olika genrer – jazz, visa och pop.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT VÄXLAR STIL. Som sångerska och kompositör rör sig Sarah Riedel mellan olika genrer – jazz, visa och pop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden