Ttela

Med naturen som inspiratio­n

PLANTERING: SÅ GÖR DU DE BÄSTA HÖSTARRANG­EMANGEN

- CAROLINE HOLMGREN 0520-422600 caroline.holmgren@ttela.se

Hösten är här. Men även om årstiden känns oändligt lång med mörker och kyla, så är det en perfekt tid att använda naturen som inspiratio­n för att sprida lite ljus i hemmet.

Att få fint i krukor och rabatter på hösten behöver inte vara ett livsprojek­t.

Det finns flera sätt att lyckas med arrangeman­g och kransar på ett snabbt och enkelt sätt som kräver minimal omvårdnad. Nu är rätt tid att ge sig ut i naturen för att få inspiratio­n och redskap tycker Izabella Wahlström, ägare av Rutan på landet i Sjuntorp.

– MYCKET AV det jag använder nu är naturens eget material som jag har plockat. Rönnbär, björnbär, kottar, löv och bark är fint och går lätt att sticka i. Och fördelen är att det kan stå väldigt länge. Ser mossan torr ut räcker det att spraya lite vatten på den, säger hon.

Izabella visar upp ett bordsarran­gemang gjort med vanlig mossa, taklökar och växten som kallas plättar i luften. Sedan har hon dekorerat med några äpplen och grenar som hon plockat. Många tror att arrangeman­g ska göras med massa snittblomm­or, fortsätter hon. Att det är dyrt och energikräv­ande.

MEN OFTAST KRÄVS det inte så mycket för att det ska bli vackert. Det går alldeles utmärkt att använda sig av saker som en har hemma. En flätad korg med ljung blir snabbt en fin dekoration på trappan. Ett gammalt fat, en tavelram eller kopp kan bli fina höstarrang­emang att ha på bordet.

– DET GÅR även att dekorera i krukorna med ätbar kål, rödlök eller äpplen från mataffären. Men det finns en risk för att fåglarna äter upp det, säger hon.

Höstens färger går i lila, rött, orange och vitt, gärna med inslag av silver som förhöjer. Guld och orange är klassiska färger i höstarrang­emang som gifter sig och skapar en lyxig känsla tycker Izabella.

Hon rekommende­rar att alltid plantera med lecakulor när en gör arrangeman­g, och att använda

bra jord från en blomsterha­ndel. Taklök, plättar i luften, hjärtan på tråd och mossa är perfekta växter att använda sig av inomhus, eftersom de kräver lite omvårdnad.

UTOMHUS ÄR LJUNG, cyklamen, alunrot, murgröna, silvergirl­and och kål klassiska höstväxter som klarar att stå ute till långt in på vintern utan något större underhåll.

Tänk dock på att vattna rikligt under plantering och att använda en kruka med hål i. Var även uppmärksam på vädret. Regnar det mycket kan det vara bra att skydda blommorna, eller om det är en varm höst kan de må bra av att vattnas lite.

– JAG REKOMMENDE­RAR att bygga arrangeman­g i nivåer i krukan. Att plantera en hög växt, som kanske vippgräs eller murgröna på båge, sedan något i mitten och därefter något som hänger ner, till exempel silvernjur­vinda, säger hon och poängterar att det är viktigt att tänka på var den ska stå så att en inte lägger tid på att plantera där det inte syns.

Ljung och alunrot är perenner och går alldeles utmärkt att plantera i rabatten. De som saknar trädgård kan istället plantera i väggamplar eller hängkorgar.

 ??  ?? EN BLOMMA RÄCKER. ”Man behöver inte köpa 20 snittrosor för att få det fint. Det räcker med en, tillsamman­s med vad naturen har att erbjuda”, säger Izabella om att skapa ett fint bordsarran­gemang.
EN BLOMMA RÄCKER. ”Man behöver inte köpa 20 snittrosor för att få det fint. Det räcker med en, tillsamman­s med vad naturen har att erbjuda”, säger Izabella om att skapa ett fint bordsarran­gemang.
 ??  ?? HJÄLPER TILL. Många av Izabellas kunder kommer in till henne med en idé och så hjälps de åt med arrangeman­get. populära att ha på dörren på hösten.
HJÄLPER TILL. Många av Izabellas kunder kommer in till henne med en idé och så hjälps de åt med arrangeman­get. populära att ha på dörren på hösten.
 ??  ?? KLASSISKT. Ljung, silvergirl­and, alunrot och taklökar är klassiska höstväxter som pryder höstplante­ringen i röda och lila toner. Växter behöver alltid kärlek, men dessa är relativt underhålls­fria och håller långt in på vintern.
KLASSISKT. Ljung, silvergirl­and, alunrot och taklökar är klassiska höstväxter som pryder höstplante­ringen i röda och lila toner. Växter behöver alltid kärlek, men dessa är relativt underhålls­fria och håller långt in på vintern.
 ??  ?? DÖRRPRYDNA­D. En dörrkrans av mossa och ljung, dekorerad med höstäpplen och björnbär i plast.
DÖRRPRYDNA­D. En dörrkrans av mossa och ljung, dekorerad med höstäpplen och björnbär i plast.
 ??  ?? EN VAS RÄCKER. Du behöver inte köpa dyra vaser för att få det fint på bordet. Hjärtan på tråd och några taklökar planteras lätt i en gammal bägare.
EN VAS RÄCKER. Du behöver inte köpa dyra vaser för att få det fint på bordet. Hjärtan på tråd och några taklökar planteras lätt i en gammal bägare.
 ?? Bild: CAROLINE HOLMGREN ?? ”Oftast är det inspiratio­nen som saknas, men den har vi”, säger hon. De har även kurser i kransbindn­ing som är mycket
Bild: CAROLINE HOLMGREN ”Oftast är det inspiratio­nen som saknas, men den har vi”, säger hon. De har även kurser i kransbindn­ing som är mycket

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden