Ttela

Så tar du hand om gräsmattan under hösten

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

När sommaren har gjort sorti är det lätt att gräsklippn­ingen börjar fasas ut och att gräsmattan lämnas lite åt sitt öde. Men släpp inte taget om skötseln riktigt än om du vill ha en fin gräsmatta i vår.

”Fuktighet i gräset gör att mossan trivs som gäddan i vassen. Fortsätter man att hålla gräset kort bildas inte den fuktighet som mossan trivs i”

PETER HILTON

En gräsmatta kräver mycket skötsel och tar du hand om den under hösten ökar chansen för att du får en grön och fin gräsmatta i vår.

– På hösten är det bra att stärka gräset inför vintern med en sista gödsling, gärna algomingöd­sel som innehåller kalkrika alger, säger trädgårdsm­ästaren Peter Hilton.

OCH ÄN ÄR det lite tidigt att ställa undan gräsklippa­ren. Gräset fortsätter att växa så länge dygnstempe­raturen håller sig över sex plusgrader.

– Fuktighet i gräset gör att mossan trivs som gäddan i vassen. Fortsätter man att hålla gräset kort bildas inte den fuktighet som mossan trivs i. Robotgräsk­lippare är bra eftersom de håller gräsmattan konstant kort, säger Peter Hilton.

Att kalka gräsmattan bör göras en gång om året, antingen höst eller vinter, om man vet att jorden i gräsmattan har ett lågt ph-värde.

– GRÄS TRIVS bäst om jordens ph-värde ligger på sju. Det är viktigt att kalka för att gräset ska kunna ta upp näring, men det ska måste göras senast två-tre månader innan växtsäsong­en börjar. En gräsmatta ska vara härligt mörkgrön. Är den istället lite gulaktig kan det vara ett tecken på näringsbri­st.

Vill du anlägga eller reparera gräsmatta är det sista rycket som gäller nu.

– Den bästa månaden är september, då återkommer fukten och sådda frön kan gro ganska kvickt. Första halvan av oktober kan möjligtvis också fungera om det inte blir för kallt. Gräset slutar att gro om temperatur­en är under sex plusgrader.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT ?? KLIPPNING. Ställ inte undan gräsklippa­ren riktigt än. Gräsmattan fortsätter att växa så länge dygnstempe­raturen håller sig över sex plusgrader.
Bild: HASSE HOLMBERG/TT KLIPPNING. Ställ inte undan gräsklippa­ren riktigt än. Gräsmattan fortsätter att växa så länge dygnstempe­raturen håller sig över sex plusgrader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden