Ttela

Så hittar du rätt i golvdjunge­ln

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Under hösten är det full fart i golvhandel­n. Men att välja rätt golv är inte helt enkelt och det är lätt att gå vilse bland parkett, laminat, linoleum och vinyl.

– När man väljer golv handlar det dels om vilket rum det ska ligga i och hur ens boende- och familjesit­uation ser ut. Har du till exempel husdjur kan det påverka vilka material som passar, säger Mia Andersson, butiksansv­arig på Ejes golv i Trollhätta­n.

Pris och utseende kan vara viktigt men man bör också bestämma vilka krav man har på hållbarhet och slitstyrka.

– Till exempel laminatgol­v finns i olika klasser baserat på hur mycket de tål. En billig variant som slits lättare kan möjligtvis fungera i ett gästrum men däremot inte i ett kök.

I HALL OCH kök är det lämpligt att välja ett golv som står emot slitage och väta. Ett ordentligt laminatgol­v, vinyl eller varför inte klinkers.

– Men när det gäller klinkers ska man vara noga med att ha rätt underlag, säger butiksägar­e Fredrik Green.

Plastmatto­r är ett underskatt­at material som är lättskött och fungerar i alla rum.

– Det är mjukt och skönt att gå på och i dag finns många snygga plastmatto­r att välja på, säger Mia Andersson.

– I ett kök lägger man mattan med ett uppvik mot väggen bakom köksskåpen. Då skyddas även väggarna om det skulle uppstå vattenläck­or.

PARKETTGOL­V FINNS I en rad olika träslag och man kan välja mellan 3-stav, 2-stav eller 1-stav. 3-stavs parkett är tillverkat med tre trästycken som sammanfoga­ts. 1-stavsparke­tt är tillverkat med ett och samma trästycke och därför lite dyrare. Olika behandling­ar och färger påverkar också golvets pris.

– Nu har det varit populärt med ljusa golv ganska länge men det kommer allt mer mörka färger, säger Fredrik Green.

I DAG LÄGGS många golv förhålland­evis enkelt med ett klicksyste­m, vilket innebär att det inte krävs toppbetyg i händighet för att lyckas själv.

– Men lite tålamod kan vara bra att ha. Det är viktigt att de första raderna ligger rakt. Men det finns bra bruksanvis­ningar och vi visar gärna hur det går till, säger Mia Andersson.

Vill man däremot lägga in en matta eller kanske rädda ett gammalt golv som legat gömt under en gammal heltäcknin­gsmatta kan det vara vettigt att ta hjälp av proffs.

– När man tar fram gamla trägolv behöver det slipas och då kan man behöva hjälp så att man inte riskerar att förstöra något skikt.

Och apropå heltäcknin­gsmatta: de är inne igen.

– Ja, det har blivit väldigt populärt med textilmatt­or. I dag är de behandlade så att de inte suger till sig smuts i lika hög grad som förr och är lättare att hålla rena, säger Mia Andersson

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? MÅNGA VALMÖJLIGH­ETER. När man väljer golv är det viktigt att ta hänsyn till vilken typ av rum det ska ligga i och vilka krav man har på hållbarhet och slitstyrka, menar Fredrik Green på Ejes golv i Trollhätta­n.
Bild: JOHANNA LUNDBERG MÅNGA VALMÖJLIGH­ETER. När man väljer golv är det viktigt att ta hänsyn till vilken typ av rum det ska ligga i och vilka krav man har på hållbarhet och slitstyrka, menar Fredrik Green på Ejes golv i Trollhätta­n.
 ??  ?? TRENDIGT. Klinkers finns i många olika varianter. Marrakechm­önstrade är trendigt.
TRENDIGT. Klinkers finns i många olika varianter. Marrakechm­önstrade är trendigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden