Ttela

Christer Björ kman berättar allt

- LINUS BRÄNNSTRÖM/TT

Christer Björkman är mycket mer än Melodifest­ivalen. I boken Generalen berättar han öppenhjärt­igt om såväl ljusa som mörka stunder i livet och karriären. – Det är ju terapi att skriva en självbiogr­afi. Du vänder på varenda sten, säger han.

Christer Björkman har levt ett liv som få andra. Från den udda uppväxten med mamma Ulla Björkman, känd som roulette drottninge­n, och vidare uti världen– fri- sör skola i New York, framgångsr­ik salong i Borås, artistsats­ning i Stockholm och arbete för Björn Borg i Monaco.

Allt det dessutom före 1992 då han som 34-åring vann Melodifest­ivalen med I morgon är en annan dag och allt tog ännu en vändning.

I dag är den nyligen 60 år fyllda Christer Björkman kanske mest känd som den som har gjort Melodifest­ivalen till det enorma spektakel den är i dag. Sedan 2002 har han arbetat på heltid med Sveriges största tv-program.

GENOM ÅREN HAR han fått många erbjudande­n om att berätta om sitt liv i bokform. Men han har konsekvent tackat nej – fram till nu.

– Jag har inte känt att det har funnits någon anledning. När jag gör saker brukar jag alltid ha som målsättnin­g

”Ska man göra en självbiogr­afi så måste man visa alla delar av sitt liv, du kan inte bara välja det enkla. Du måste berätta någonting.”

CHRISTER BJÖRKMAN

att jag måste kunna svara på varför och jag har inte kunnat hitta ett svar på den frågan förrän nu, säger Christer Björkman.

Det beror på att han förra sommaren skrev på sitt sista kontrakt

med SVT. Det sträcker sig fram till 2021 – sedan ska han lämna Melodifest­ivalen.

– Plötsligt fanns det en tanke att ja, det kanske är dags att summera det här ändå. Nu när jag håller på att lära upp Karin Gunnarsson, som ska ta över medan jag successivt ska backa undan, kände jag att det fanns en anledning att göra det.

I GENERALEN, SOM skrivits tillsamman­s med Petter Karlsson, berättar Christer Björkman verkligen allt. Här finns historier som han aldrig tidigare har berättat för någon.

– Det var det mest givna av alltihop. Ska man göra en självbiogr­afi så måste man visa alla delar av sitt liv, du kan inte bara välja det enkla. Du måste berätta någonting.

I ett redan omtalat kapitel skriver Christer Björkman om hur han som tonåring blev sexuellt utnyttjad av en betydligt äldre skådespela­re.

– Det enda jag hoppas är att jag möjligtvis synliggör ett problem som många har. Jag tror att det där har hänt hur många människor som helst. Möjligen kan det hjälpa någon att bearbeta sin upplevelse, förstå att fler har varit om samma sak och prata om det.

Men tonvikten ligger förstås på Melodifest­ivalen och Eurovision Song Contest – musiktävli­ngarna som har varit centrala i Christer Björkmans liv ända sedan han som tioåring såg Claes-göran Hederström sjunga Det börjar verka kärlek banne mej i tv.

HÄR FINNS GOTT om bakom kulisserna-historier om alla från Carola och Sanna Nielsen till Loreen och Måns Zelmerlöw. Hur Christer Björkman ska kunna lämna Melodifest­ivalen om fyra år är svårt att förstå.

– Ja, det kommer säkert att bli svårt. Jag kommer säkert att ha åsikter, sitta och gnälla i soffan och undra hur fan tänkte de nu?. Men jag kommer aldrig att ha en åsikt om det offentligt. Aldrig. Så du kommer inte att bli något slags Melodifest­ivalen-leif GW Persson som tidningarn­a kan ringa?

– Nej, det kommer inte att hända. Jag kommer att sitta stilla i min soffa och svära tyst.

 ??  ?? BERÄTTAR SIN STORY. Christer Björkman har arbetat med sin självbiogr­afi under
BERÄTTAR SIN STORY. Christer Björkman har arbetat med sin självbiogr­afi under
 ?? Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT ?? det senaste året. Nu finns Generalen hos landets boklådor.
Bild: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT det senaste året. Nu finns Generalen hos landets boklådor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden