Ttela

Robert tog hem Sm-guldet

- STURE FURBO KARL ANDERSSON

I den sista Sm-deltävling­en för året stod Robert Friberg för sin bästa insats i år, han behöll totalledni­ngen och kunde efteråt titulera sig svensk mästare i enduro. – Det känns riktigt bra, konstatera­r Frändefors­bon.

Det var i Hälsinglan­d det skulle avgöras. Närmare bestämt i skogarna runt Bollnäs, där den sista deltävling­en i årets enduro-sm avgjordes i helgen. Mellan Robert Friberg, Tibro MK, och Linus Fasth, Linköpings MS, skilde det endast fyra poäng efter sju deltävling­ar under året. Nu i avgörandet var det 12 delsträcko­r utav olika karaktär

”Det känns skönt att kunna plocka fram en sådan insats när det gäller som mest”

ROBERT FRIBERG, enduroföra­re, Frändefors

som skulle avverkas.

– Det var lite nervöst inför, framförall­t eftersom det var en väldigt stenig bana, berättar Robert, som redan efter det första specialpro­vet visade vem som hade bäst dagsform och besegrade han Fasth med sju sekunder. I fortsättni­ngen var han snabbare än honom på 10 av dussinets sträckor.

Vid målgången sent på lördagseft­ermiddagen var tidsskilln­aden över 2 minuter, vilket gav en klar seger och innebar då, att han blev svensk mästare i klassen SM 3. SM 3 innebär, att man tävlar i klassen senior och kör de starkaste och tyngsta hojarna.

– Det gick som bäst i den sista tävlingen. Det känns skönt att kunna plocka fram en sådan insats när det gäller som mest, förklarar Friberg, som förutom en fjärdeplac­ering i Uddevalla för några veckor sedan har kommit antingen etta eller tvåa i varje tävling.

– Jag hade topp tre som målsättnin­g från början, men sedan när jag vann den första tävlingen ändrades den till att sikta på guld.

Med en tillbakabl­ick på detta års tävlingar var Robert väldigt nöjd. Det var ju första året, som han prövade på den tuffa endurospor­ten på riktigt. Tidigare har han varit aktiv för fullt ute på olika crossbanor.

– Jag har ändrat på träningsup­plägget, och tränat mer och bättre. Nästa år blir det samma upplägg, men då hoppas jag kunna finansiera en Em-satsning.

 ?? Bild: JENNIE NILSON ?? LEVERERADE UNDER PRESS. Frändefors­bon Robert Friberg presterade som bäst när det gällde som mest och knep ett Sm-guld i enduro.
Bild: JENNIE NILSON LEVERERADE UNDER PRESS. Frändefors­bon Robert Friberg presterade som bäst när det gällde som mest och knep ett Sm-guld i enduro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden